Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Drugo izdanje zbirke »Igrajmo se radosti«

U Zagrebu je prošlog petka, u prostorijama Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, predstavljeno drugo, izmijenjeno izdanje zbirke pjesama za djecu Ljubice Kolarić-Dumić »Igrajmo se radosti«. Ova, četrnaesta po redu knjiga riječke pjesnikinje i spisateljice, rođene u srijemskom mjestu Kukujevci, objavljena je u nakladi Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, u biblioteci »Srijemski Hrvat« a potvrđuje autoričino sigurno mjesto u hrvatskom pjesništvu, poglavito u pjesništvu namijenjenom djeci. 
Predstavljanje knjige je u ime organizatora i nakladnika Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata otvorio predsjednik Mato Jurić, rekavši kako ovom književnom večeri završavaju »Dani Srijema« te da mu je posebna čast što se od ove jednomjesečne kulturne manifestacije opraštamo prekrasnim stihovima Ljubice Kolarić-Dumić, jedne od najznačajnih imena u dugoj plejadi književnika koji je Srijem podario Hrvatskoj.
KLASIK U DJEČJOJ POEZIJI: Mr. Đuro Vidmarović, književnik, povjesničar i recenzent knjige »Igrajmo se radosti«, naglasio je u uvodu kako je Ljubica, premda živi u Rijeci, zapravo Srijemica na obali Jadranskog mora, Srijemica koja svoj Srijem trajno nosi u srcu. »Znamo kako je pisati za djecu težak i odgovoran književni posao. Osim pjesničkog nadahnuća, neizbježno je dobro poznavati psihologiju djece predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole, te metodiku i pedagogiju za stariji dječji uzrast, kao znanstvenih disciplina bez kojih nije moguća komunikacija s malim čitateljima. Našoj Ljubici je to u potpunosti uspjelo, ona je u dječjoj poeziji postala klasik, njene se pjesme nalaze u mnogim antologijama dječje književnosti«, rekao je mr. Vidmarović i posebno naglasio dva momenta koja posebno karakterizira njeno stvaralaštvo. »Prvi je taj što se ohrabrila napisati molitvu, što je vrlo sklizak teren koji u sebi skriva opasnost da se ode u zašećerenost, vjersku sladunjavost. Ljubica se tu izvrsno snašla jer je uspjela dati relevantne književne uratke molitvenog karaktera, koji mogu poslužiti i kao molitve, ali koji i kao samostalna cjelina funkcioniraju na razini svog estetskog dosega. Drugi moment jest činjenica što ona kao rođena Srijemica, s još uvijek svježim ožiljcima u duši od masovnog egzodusa Hrvata iz Srijema, nije mogla ne spomenuti sve strahote ratova, a pisanje o ratu, koji je sam po sebi strašan i mračan, također nije lak posao, ali Ljubica je i to uradila sjajno, sve su joj pjesme napisane s antiratnih pozicija, iz kojih zrači optimizam, vjera u život, vjera u ljude«. 
PJESME ZA TRAJNO SJEĆANJE: Dr. Sanja Vulić ustvrdila je da se oduševila čitajući knjigu »Igrajmo se radosti« i odmah zaključila kako bi ju svako dijete trebalo pročitati jer se posredstvom Ljubičine poezije prenosi ljepota, dobrota i pouka, njezinom se poezijom usađuju osnovne ljudske vrline kao temeljne životne vrijednosti, a znamo da pjesmice iz đačkih klupa ostaju trajno u sjećanju, kao i poruke koje se u njima nalaze. »Poezija Ljubice Kolarić-Dumić nastaje i živi na tragu naše starije lirike, jasna i jednostavna je izraza, ne zamagljena smisla i neskrivenih poruka, a u svojim pjesmama crpi sadržaje iz svog bogatog pedagoškog iskustva i pogađa dječju dušu te širi njihove vidike«, rekla je dr. Vulić. Na kraju je autorica Ljubica Kolarić-Dumić zahvalila predstavljačima i svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji knjige te pročitala nekoliko svojih pjesama. 
Z. Ž.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika