Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

 U Beogradu o Pobuni mornara 
 
U organizaciji Zajednice Hrvata Beograda »Tin Ujević«, u ponedjeljak 11. veljače u prostorijama župe sv. Petra (Makedonska 23) u Beogradu održat će se tematska večer posvećena 90. obljetnici Pobune mornara u Boki kotorskoj. 
U okviru večeri, bit će prikazan i film »Tko je bio Mate Brničević?« u produkciji HRT-a. O zapisima don Nike Lukovića, prčanjskog svećenika u vrijeme pobune, govorit će povjesničar Ljubomir Janković. U program večeri bit će uključeni i predstavnici Društva Slovenaca i Društva Čeha u Beogradu, koji će govoriti o dvojici vođa pobune, predstavnicima svojih naroda – Antonu Grabaru, odnosno Františeku Rašu. 
Početak je u 19 sati. 
 
Ištvančićev film na festivalu u Kairu 
 
Selekcijska komisija 18. međunarodnog festivala filmova za djecu u Kairu (Egipat) uvrstila je u službeni izbor igrani film za djecu »Duh u močvari« redatelja Branka Ištvančića, koji će biti prikazan u programu festivala od 6. do 13. ožujka. Film »Duh u močvari« nastao je u produkciji Interfilma i HRT-a 2006. godine, a bio je drugi hrvatski film po gledanosti u 2006. godini. Uvršten je i prikazan do sada na 3 domaća i 15 međunarodnih filmskih festivala, a premijerno je prikazan nedavno za Božić na programu HRT-a. 
 
Najunosnija književna nagrada u Hrvatskoj
 
Hrvatska je početkom tjedna dobila najunosniju književnu nagradu, vrijednu 100.000 kuna neto, piše »Večernji list«. Hrvatske telekomunikacije, tj. tportal.hr ustanovili su nagradu za najbolji roman napisan na hrvatskom jeziku i objavljen kod hrvatskog izdavača u 2007. godini. 
Na čelu žirija koji će odlučivati o 100.000 kuna nalazi se pisac i nekadašnji nakladnik Miroslav Mićanović, a članovi su i veteran Igor Mandić, Alida Bremer, Tomislav Brlek, Jadranka Pintarić, Ana Grbac i Roman Simić Bodrožić.
Ime prvog dobitnika nove nagrade bit će objavljeno 15. svibnja na Profilovu Zagrebačkom sajmu knjiga. Romane za nagradu mogu prijaviti autori i nakladnici do 4. ožujka. Potom do 10. ožujka žiri po svom nahođenju može pozvati autore i nakladnike da dopune listu kandidata. Kako danas i nije lako utvrditi što roman jest a što nije, to će u procesu kandidiranja veliku ulogu imati Upravni odbor koji žiriju podnosi konačnu listu kandidata. Prema potrebi, mogu se formirati i stručne komisije koje će utvrđivati je li neki roman doista roman (i je li napisan na hrvatskom jeziku ili nije, što također može biti kamen smutnje). 
Nagrada prema pravilniku ne smije biti uskraćena, a ne može je ni podijeliti više romana (ni autora). Konkurirati, naravno, mogu i romani koji su već nagrađivani, ali za nagradu se, prirodno, ne mogu kandidirati ponovljena izdanja. 
 
Kviz »Čitam i skitam«
 
Subotička Gradska knjižnica u drugom polugodištu školske 2007./08. godine pokreće kviz za poticanje čitanja u osnovnim školama pod nazivom »Čitam i skitam«, posvećen Dositeju Obradoviću, Matiji Korvinu i Balintu Vujkovu. Akcija se provodi na trima službenim jezicima Općine Subotica: srpskom, mađarskom i hrvatskom. U kvizu sudjeluju učenici osnovnih škola Općine Subotica, članovi Gradske knjižnice, podijeljeni u 4 kategorije
Prijavom za sudjelovanje u kvizu, sudionici dobivaju upitnik koji će popuniti do 25. ožujka 2008. godine i vratiti ga na Dječji odjel knjižnice. 
Svi ispravno popunjeni upitnici bit će uključeni u izvlačenje koje će biti organizirano u povodu Međunarodnog dana dječje knjige, 2. travnja 2008. Svaki sudionik kviza može osvojiti jednu od 100 nagrada, najavljuju organizatori.
Izložba »Hrvatski karikaturisti« u Subotici
 
U četvrtak 14. veljače, u Modernoj galeriji Likovni susret bit će otvorena izložba pod nazivom »Hrvatski karikaturisti«. Izložba obuhvaća radove 16 autora, a predstavlja zajednički projekt Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske i Hrvatskog društva karikaturista. Prije Subotice, izložba je gostovala u Pragu, Londonu, Stuttgartu i Pečuhu. 
Izložbu će otvoriti Ljerka Alajbeg, konzulica gerant RH u Subotici. Otvorenje je zakazano za 18 sati. 
 
Izložba slika Jasminke Selig 
 
Prva samostalna izložba Jasminke Selig, subotičke amaterske slikarice, bit će otvorena u ponedjeljak 11. veljače, u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici. Izložbu će otvoriti Viktorija Šimon-Vuletić, kustosica Gradskog muzeja u Subotici. Početak je u 18 sati. 
 
Koncert Roberta G. Tillyja 
 
U povodu 30 godina glazbenog rada, u srijedu, 20. veljače, koncert će održati Robert G. Tilly, subotički  kantautor poznat i po svojoj autentičnoj izvedbi američkog blues i folk repertoara. Koncert će se održati na sceni kazališta »Dezso Kostolanyi«. Početak je u 19 i 30 sati.
 
Koncert somborskih i 
subotičkih tamburaša
 
U četvrtak 31. siječnja u Osnovnoj glazbenoj školi u Somboru priređen je koncert Juniorskog tamburaškog orkestra škole pod ravnanjem prof. Ðure Parčetića. Profesor Parčetić  pozdravio je nazočne i pozvao ih da uživaju u glazbi mladih tamburaša koja je prilagođena njihovom uzrastu. Na programu su bila djela Ralfa Arnia u aranžmanu somborskog glazbenika Zlatoja Pajčića, Julija Nikoša, L. V. Bethovena, T. Vidošića i četiri narodne skladbe. Nakon učenika somborske glazbene škole nastupio je Subotički juniorski tamburaški orkestar koji već 20 godina djeluje u okviru velikog Subotičkog tamburaškog orkestra. Sadašnji članovi u ovom sastavu sviraju oko dvije godine, a spremaju se jednog dana postati članovima reprezentativnog Subotičkog tamburaškog orkestra.  Pod dirigentskom palicom Sonje Berte, izveli su djela: F. Shuberta, evergrin skladbe i nekoliko tradicionalnih narodnih pjesama. 
Pjesme: »Poranila djevojčica«, »Potočić maleni« i »Ko te ima, taj te nema« otpjevala je Kristina Vojnić Purčar, a s ovim orkestrom je po prvi put nastupio Boris Vujković Lamić, koji je otpjevao pjesme »Zvoni zvonce« i šaljivu dječju pjesmu Marjana Kiša »Al’ sam rđav«.
 Z. G.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika