Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srpski gigant pod ruskom kontrolom

Veliki državni sustavi čije besplatne akcije građani upravo upisuju, zvučna su imena u svojoj branši ne samo unutar granica zemlje. Neki od njih meta su moćnih multinacionalnih kompanija i čim proces krene, sigurno će se brzo i privatizirati. 
U nekoliko idućih brojeva, objavit ćemo najvažnije dostupne podatke o tim javnim poduzećima, kako bi građani stekli makar mali uvid u to čije akcije posjeduju.
OČEKUJE SE REKORD: Akcionarsko društvo za istraživanje, proizvodnju, preradu, distribuciju i promet nafte i naftnih derivata i istraživanje i proizvodnju prirodnog plina »Naftna industrija Srbije« Novi Sad utemeljeno je Odlukom Vlade Republike Srbije 1. listopada 2005. godine. Time je završena prva faza restrukturiranja Javnog poduzeća NIS. Kompanija trenutačno zapošljava oko 13.000 djelatnika. 
Prema podacima s NIS-ovog sajta, u ovoj se godini očekuje ostvarenje dobiti od 9 milijardi dinara (preko 100 milijuna eura), što je za 12 posto više od rekordne dobiti ostvarene 2007. S obzirom da se u kompaniji 2008. godina smatra ključnom za dostizanje europskih standarda, NIS a.d. će u investicije uložiti čak 275 milijuna eura, što je tri puta više od onoga što je investirano u 2007. godini. 
JUŽNI BANAT, SRCE NIS-a: Procjenjuje se kako bi kapacitetima za primarnu preradu sirove nafte od 5 do 7 milijuna tona godišnje, mogle biti zadovoljene rastuće potrebe potrošača s čitavog područja koje gravitira rafinerijama NIS-a, čak idućih 5 godina. 
Inače, razvoj naftnog gospodarstva Srbije započeo je nakon Drugog svjetskog rata, kada je na ovim prostorima otpočelo istra-živanje, a koju godinu kasnije i proizvodnja nafte i prirodnog plina, kao i distribucija i promet naftnih derivata. Prva nafta u Srbiji otkrivena je 1952. godine u Jermenovcima, u Banatu. 
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika