Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

HKUPD »Jelačić« iz Petrovaradina organiziralo
Bal pod maskama
Maskenbal se tradicionalno održava svake godine, 2. veljače, u prostorijama crkve sv. Jurja, koje su preuređene za potrebe mladeži i članova Društva. Tako su i ovaj put mladi Hrvati i Hrvatice iz – Srijemskih Karlovaca, Rume, Golubinaca, Novog Sada i još mnogih mjesta, uživali uz zvuke dobre glazbe i veselili se pod sjajem različitih i vrlo zanimljivih maski. Zabava je trajala do ranih jutarnjih sati, a nastavljena je i sljedeće večeri s malo starijim članovima Društva, koji su se, kao i mladež, zabavljali i skrivali lica pod maskama. Maskenbalu je prisustvovao i predsjednik Mjesne zajednice Petrovaradin Petar Mudri.
Zabava je organizirana pod pokroviteljstvom grada Petrovaradina, crkve sv. Jurja kao i HKUPD-a »Jelačić«.
Marija Kaplar
 
Ma{kare u Starom @edniku
Ma{kare u Starom @edniku
 
U utorak, 5. veljače, večer uoči Korizme, održane su maškare i u Starom Žedniku. Pokraj toga što su djeca bila pod maskama, desetak djevojaka obučenih u narodnu nošnju natjecale su se za najljepšu prelju. Nastupio je folklorni odjel i tamburaški sastav iz ovoga mjesta. Sve nazočne srdačno je pozdravio vlč. Željko Šipek, a voditeljice programa su se zahvalile Mirku Ostrogoncu na organizaciji maskenbala. 
M. T.
 
Poklade u Srijemskoj Mitrovici
 
Ove godine poklade su nam došle nešto ranije. Premda su došle ranije, Mitrovčane nisu zatek-le nespremne. U subotu  2. veljače 2008. u prostorijama Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici, u organizaciji Hrvatskog kulturnog centra »Srijem«, Mađarskog kulturno umjetničkog društva i Njemačkog kulturnog centra »Goethe«, održana je tradicionalna večer pod maskama kao dio pokladnih običaja. Posebnu notu  ovogodišnjem slavlju dala je  činjenica da su  ovogodišnje  maškare  nakon više od 60 godina  održane u prostorijama Hrvatskog doma – mjestu koje je  u prošlosti predstavljalo žarište svih kulturnih aktivnosti hrvatskog naroda u Mitrovici.  
U defileu maski sudjelovalo je oko 50 sudionika, među kojima veliki broj djece i mladih  koji su sa svojim maštovitim kreacijama oduševili nazočno gledateljstvo te izmamili puno pljeska i simpatija. 
Podijeljeno je sedam nagrada u različitim kategorijama. Prvu nagradu publike osvojila je najmlađa sudionica maskenbala  Marija Načev, a laskavu titulu najljepše maske po mišljenju žirija osvojila je  »mala princeza« – Sara Lovrić.
Prave poklade  ne mogu se zamisliti bez dobre glazbe. Kao i nekoliko godina unazad, za stvaranje lijepog i veselog »štimunga« bili su zaduženi tamburaši koji djeluju u Glazbenom odjelu HKC »Srijem«. Svojom svirkom i pjesmom učinili su da pokladna večer svima ostane u ugodnom sjećanju.
Za koji dan zamuknut će buka karnevala i zvuci pokladnih pjesama i zakoračit ćemo u ozbiljnost Korizme. Neka nam  korizmena obnova donese plodove obraćenja duha i ozbiljnog prihvaćanja svoje uloge  u društvu u kojem živimo.
 
»Debo četvrtak«
 
Tradicionalno prigodna manifestacija pred nastupajuću Korizmu »Debo četvrtak« je 31. siječnja održan u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Subotici. Članovi i simpatizeri DSHV-a okupili su se, kako bi i ove godine druženjem obilježili ovaj dan, uz ukusne domaće fanke i prigodno posluženje. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika