Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vesela je [okadija

Jedanaesto po redu Šokačko prelo i ove je godine održano u Domu kulture u Bačkom Bregu. Kako već tradicija nalaže, prelo je otvoreno himnom društva »Na sjeveru u ravnici«. Pročitana je i preljska pjesma, koju je za ovu prigodu napisao Zlatko Gorjanac. Pjesmu »Staze« recitirala je mlada članica društva Ines Košec. 
Nakon uvodnoga govora voditeljice programa Jelene Srimac, predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« Stipan Katačić pozdravio je goste, te svima koji slave Marin dan čestitao imendan. Nazočnima su se obratili i počasni predsjednik društva Josip Kolar i Branimir Lončar, zamjenik veleposlanika Veleposlanstva RH u Beogradu. Uz tamburašku glazbu, koju je izvodio ansambl »Đeram«, pjevao je Šima Jovanovac iz RH. Gosti prela bili su članovi KUD-a »Lovor« iz Trnjana (RH). Uz slavonske pjesme i plesove prikazali su i običaj »poklada«. 
Berežani su se i ovom prigodom pokazali kao pravi domaćini i uz obilje šokačkog šarenila, punim srcem, zajedno s gostima uživali u veseloj preljskoj večeri. Kao i uvijek, služio se domaći bereški paprikaš i gibanica. Kako su Šokci gotovo uvijek veseli, prelo je trajalo do zore. Među gostima Šokačkog prela izdvajamo: predstavnike Veleposlanstva RH u Beogradu – Branimira Lončara, Filipa Damjanovića, Rajku Raić, Ines Vidić-Pacek, voditelja vukovarske podružnice HMI Silvija Jergovića, vlč. Josipa Kujundžića, zatim predstavnike JP »Vojvodina šume«, Zajednice bačkih Hrvata u Vinkovcima, Demokratske zajednice Hrvata, te Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Predsjednik društva Stipan Katačić pozdravio je i predstavnike KUD-ova: »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, »Dukat« iz Vajske, »Šokadija« iz Sonte, »Mostonga« iz Bača, »Matoš« iz Plavne, »Petefi Šandor« iz Bezdana. Prelo su podržali – Veleposlanstvo RH u Beogradu, Generalni konzulat RH u Subotici, Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine, Hrvatska matica iseljenika – podružnica Vukovar, Hrvatsko nacionalno vijeće, Općina Sombor, JP »Vojvodina šume«, te Božo Galić uime Vukovarsko-srijemske županije. KUD »S. S. Kranjčević« zahvaljuje pokroviteljima, ali i svim ljudima dobre volje koji su doprinijeli da Šokačko prelo i ove godine bude održano.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika