Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Interkulturalni gradovi
 
Obzirom kako je grad Subotica ušla u uži izbor programa Europske Unije Interkulturalni gradovi (Intercultural Cities Programme), u drugom krugu izbora tročlana delegacija Savjeta Europe dolazi u posjet Subotici kako bi se sastala s predstavnicima lokalne samouprave, manjinskih zajednica, kulturnih institucija, nevladinih organizacija i medija. Sastanci s delegacijom Savjeta Europe održat će se 11. i 12. veljače u Plavoj vijećnici Gradske kuće.
 
J. K.
Kadarka spaja države
 
Odbor za poljoprivredu Skupštine Vojvodine podržao je inicijativu da se u okviru euroregije Dunav-Kireš-Moriš-Tisa ponovno podižu zasadi i proizvodi nekada rasprostranjena sorta grožđa – kadarka. Na sjednici toga Odbora, koja je održana u Lovačkom domu Hrastovača, gost je bio generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Ferenc Nagy, koji je predstavio točku spajanja susjednih država i njihovih građana, ljubitelja vina.
Na sastanku se čulo kako u okolici Palića postoje tri vrste vina sorte kadarka, kojima još nije dano ime, a ova inicijativa može pridonijeti otvorenju novih radnih mjesta, boljem iskorištavanju pijeska, te stvaranju stalnih kupaca kvalitetnog vina.
Članovi Odbora suglasili su se da nema smisla uvoziti vino iz Makedonije i prerađivati ga, te su predložili da se inicijativa ne završi kadarkom, nego da se afirmira i krokan, kao i da vinu nije dovoljno dati francusko ime da bi ono postalo dobro.
N. P.
 
U susret Europskoj Uniji
 
Prvi krediti Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede, namijenjeni podizanju višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze u Vojvodini, otišli su u – Novi Sad, Bački Petrovac, Čerević i Skorenovce. 
Prema riječima direktora Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede Józsefa Szaboa, ova je kreditna linija otvorena, jer je jako važno, prije pristupanja Europskoj Uniji, povećati površine pod vinovom lozom, i to autohtonim, ili odomaćenim sortama.
»Povoljnim kreditima želimo povećati površine pod vinovom lozom u Vojvodini bar za 15 tisuća hektara i osigurati uvjete za proizvodnju kvalitetnih vina karakterističnih za ovo podneblje«, rekao je prigodom potpisivanja kreditnih ugovora Szabo u Srijemskim Karlovcima 1. veljače. »Zato smo se odlučili za autohtone i odomaćene sorte vinove loze, kao što su – frankovka, portugizac, slankamenka, ružica, župljanka, neoplanta, talijanski rizling, cabernet sovinion.« 
Kreditna sredstva namijenjena su poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim osobama s područja Vojvodine. Kamatna stopa je 2 posto na godišnjoj razini, koliko za istu namjenu koštaju krediti u EU. Neće se kreditirati površine za podizanje vinograda manje od 0,1 hektara, niti veće od jednog hektara. Grejs period je 36 mjeseci, a rok otplate 24 mjeseca. Otplata će se obavljati u šestomjesečnim anuitetima. Sredstva se mogu koristiti za nabavu loznih kalemova, bagremovih stupova i žice.
Z. P.
Prezentacija u KTC-u
 
Zemljoradnička udruga Salaš, KV Partner i Stovet organizirali su promociju Deltinih proizvoda, sjemena Pionir i zaštitnih sredstava, u prostorijama KTC-a u Subotici, u utorak, 5. veljače. Također, na protekloj promociji tvrtka Bayer je prezentirala svoj asortiman proizvoda, dok je AIK banka iz Niša, predstavništvo u Subotici, iznijela svoj program kreditiranja za proljetnu sjetvu, kao i temu o mogućnosti kredita s regresiranim kamatama, koje će Ministarstvo poljoprivrede ponuditi zemljoradnicima.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika