Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veselje do jutra

U subotu 2. veljače, večer prije drugoga kruga izbora za predsjednika Srbije, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora organizirao je »Veliko bunjevačko-šokačko prelo 2008«. Velika dvorana Hrvatskoga doma bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, procjenjuje se da je u njoj bilo blizu 300 osoba. Na samom početku, predsjednik Društva Šima Raič govorio je o nastanku i razvoju ove lijepe manifestacije bogate bunjevačko-šokačke tradicije ovoga kraja, te pozdravio goste.  Potom je najavio kratak kulturno-umjetnički program u izvedbi folklornog, dramskog i recitatorskog odjela »Nazora«, te zabavu do zore, uz tamburaške orkestre »Fijaker« iz Osijeka i »Đuvegije« iz Sombora. 
BOGATA VOJVODINA: Nazočnima su se obratili gosti Branimir Lončar i Bojan Pajtić. Između ostaloga predsjednik IV Vojvodine poželio je svim Marijama sretan imendan, a isto tako i da »sutra kasno uvečer svi budete ovako lijepi, sretni i nasmijani... Kažu da je čovjek bogat onoliko, koliko jezika govori, a ja kažem da je u tom slučaju Vojvodina sa svojih šest službenih i desetinama drugih jezika najbogatija na svijetu. Volim reći kako su u Vojvodini svi narodi konstitutivni, da postoji samo jedna manjina – oni koji mrze, oni koji nemaju uši da čuju kakvu harmoniju proizvode naši različiti jezici i dijalekti. Zbog toga smo mi jači, ne zbog toga što smo mnogobrojniji, nego zbog toga što mržnja zasljepljuje, zbog toga što iako su bučni i agresivni, oni niti imaju viziju, niti mogu biti sretni u životu, niti mogu voljeti«, rekao je nazočnima, između ostaloga, Bojan Pajtić. 
BOGAT PROGRAM: Goste  su potom zagrijali folkloraši spletom bunjevačkih igara iz okolice Sombora, raznježio pjesnik Antun Kovač, a do suza nasmijale članice dramskoga odjela. Velike simpatije pobrao je ljubimac Somboraca, glavni urednik »Miroljuba« Matija Đanić, svojom prezentacijom novoga broja, te predstavljanjem dva sveska od kojih svaki sadrži po pet godina izlaženja ovoga glasila. Za dobar štimung do jutarnjih sati pobrinuli su se članovi tamburaških orkestara »Đuvegije« iz Sombora i »Fijaker« iz Osijeka. Već sama najava nagovijestila je vruću noć. »Za početak, odsvirat ćemo vam šest pjesama koje znamo, a poslije ćemo vidjeti«, obratio se nazočnima frontmen Osječana. Počeli su s »Ne dirajte mi ravnicu«, a do jutra su pokazali kako se na tamburama može svirati i rock i blues i narodnjaci i countri, pa i ozbiljna glazba. I kad bi se pomalo umorni povukli na stanku, na pozornici bi ih smijenile »Đuvegije« iz Sombora. Mladi, pred njima je perspektiva, kako reče jedan od gostiju, »svirali su ko veliki«. 
IMPOZANTAN BROJ UZVANIKA: Prelu u Somboru nazočili su predsjednik IV APV Bojan Pajtić, zamjenik veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Branimir Lončar, pokrajinski tajnik za gospodarstvo Siniša Lazić, zamjenica pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjina Antonija Čota, konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Anto Franjić, predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković, predsjednik SO Sombor Veljko Stojnović, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Karlo Logo, dopredsjednik DSHV-a Mata Matarić, dopredsjednik HNV-a za Sombor vlč. Josip Pekanović, prior karmelićanskog samostana u Somboru Anđelko Jozić, župnik župe sv. Križa u Somboru vlč. Marinko Stantić, predstavnici Vinarije iz Erduta, predsjednica »Šokačke grane« iz Osijeka Vera Erl, predsjednik Saveza KUD-ova Đakovštine Stjepan Bogdanović, predsjednica KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora Marija Turkalj, predstavnici KPZH »Šokadija« iz Sonte Mata Zec i Ivan Vidaković, predsjednik Njemačkog saveza u Somboru Antun Pek, tajnik Mađarske građanske kasine u Somboru Kornel Čeranek, te brojni predstavnici medija.                                                    g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika