Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

S izaslanstvom OESS-a
o subotičkoj policiji

Predstavnici Skupštine općine Subotica u čijem sastavu su bili vijećnici više stranaka, većina članova Izvršnog odbora SO Subotica, tajnica Gyöngyi Vörös Kucsmik i potpredsjednik SO Lazar Baraković predvođeni gradonačelnikom Gézom Kucserom održali su u ponedjeljak sastanak s izaslanstvom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koju je predvodio Peter Vanhoutte savjetnik za pitanja civilnoga nadzora policije u Misiji OESS u SCG.
    Na ovom sadržajnom sastanku su se predstavnici OESS zanimali za suradnju lokalne samouprave i policije, a nakon sličnih sastanaka u 25 gradova u Srbiji može se očekivati projekt čvršće suradnje građana i policije, kao i obuka članova lokalne samouprave za ovo područje.
    Izaslanstvo OESS-a informirano je o nedostatku suradnje s lokalnom samoupravom prigodom imenovanja načelnika policije, a zanimalo se za razne aspekte sigurnosti na koje utječu ekonomske, nacionalne, kulturološke, pogranične i druge okolnosti u kojima se nalazi Subotica. Na sastanku je istaknuto kako postoji velika razlika između djelovanja policije prije i nakon listopada 2000. godine, da je subotička policija po statistici jedna od najuspješnijih u zemlji, ali da je još rano ocjenjivati rad policije nakon prošlomjesečnih promjena u vodstvu MUP-a. U razgovoru su dotaknuta pitanja načina tehničke pomoći policiji, potreba da policija radi dvojezično, da se ubrzaju procedure i komunikacija s javnošću, rad pozornika i školskih policajaca, opća javna sigurnost i komunikacija s policijom.
    Predstavnike OESS-a je zanimalo kako se u lokalnoj samoupravi gleda na to da se pojedine administrativne usluge policije prenesu u nadležnost lokalne samouprave, na mogućnosti civilne kontrole policije, na kontrolu i suradnju lokalne samouprave s policijom i kakva bi obuka bila najbolja za predstavnike lokalne samouprave kako bi to bilo učinkovitije.
Seminar Mađarskog
nacionalnog vijeća

Danas će s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Gradske kuće biti svečano otvoren ciklus seminara koji će se održati u organizaciji Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine.
    Svečanom otvaranju konferencije će prisustvovati ministrica unutarnjih poslova Republike Mađarske dr. Lamperth Mónika, te ministar za ljudska i manjinska prava Vijeća ministara Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić, koji će u Plavoj dvorani Gradske kuće održati zajedničku konferenciju za novinstvo s početkom u 12,20 sati.
 
Počela kontrola
poljoprivrednih strojeva

Član Izvršnog odbora skupštine općine zadužen za gospodarstvo i poljoprivredu Mirko Ostrogonac je na brifingu govoreći o predstojećoj žetvi priopćio da je u ponedjeljak počela akcija tehničkog pregleda strojeva koji će biti angažirani u žetvi. Da bi mogli biti upotrijebljeni u žetvi, strojevi moraju dobiti certifikat. Ostrogonac je također upozorio da od 25. lipnja počinje važiti zabrana paljenja vatre na otvorenom na teritoriju općine.

Grad nedostupan
 invalidima

Ovoga je tjedna u Gradskoj kući održan okrugli stol posvećen problemima osobama s invaliditetom. Okupio je predstavnike njihove organizacije, predstavnike SO i čelnike javnih poduzeća. Svi gradski servisi prilagođeni su zdravim ljudima, zbog toga je važno progovoriti o potrebama invalida kojima su mnoge elementarne stvari nedostupne, rekla je Suzana Mačković, regionalna koordinatorica Američke fondacije za razvoj koja pomaže ovu akciju. ADF namjerava izdvojiti značajna sredstva za poboljšanje kvalitete života ljudi sa posebnim potrebama, dodao je Rendel Tift predsjednik ove organizacije u našoj zemlji, i pozdravio ovogodišnju akciju »Mjesec kulture« koja se odvija pod sloganom »Jednaki u kulturi«. U ime invalida potresan apel uputila je Eva Blaškov Mihalik, predsjednica pokrajinskog udruženja za dječju i cerebralnu paralizu, koja je pozvala invalide da javno govore o svojim problemima a grad i društvo da im pomognu. Predstavnici javnih poduzeća i gradske vlasti najavili su obraćajući se invalidima da će za početak ivičnjaci na Radijalcu biti prilagođeni potrebama invalida, i da će pošta na Teslinom naselju izgraditi prilaznu rampu.

Olakšice za umirovljenike

Izvršni odbor SO Subotica prije nekoliko godina donio je odluku o olakšicama korištenja komunalnih usluga umirovljenicima i to 50 posto na usluge JKP »Vodovod i kanalizacija« i »Čistoća i zelenilo«, te 100 posto od naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta. Pravo na olakšice imaju samohrana kućanstva umirovljenika, kao i kućanstva umirovljenika kod kojih su se djeca obvezna izdržavati, a to nisu u mogućnosti, te kućanstva umirovljenika koja nemaju radno sposobne članove. Za ostale uvjete glede korištenja olakšica za komunalne usluge, umirovljenici se trebaju javiti Mjesnoj organizaciji umirovljenika u svojoj mjesnoj zajednici, Centru za socijalni rad ili Općinskom udruženju umirovljenika, gdje mogu podnijeti zahtjev za olakšice.

Nova autobusna linija
za Zagreb

JP »Subotica-trans« obavještava putnike da je od 15. lipnja uvela nov polazak na međunarodnoj liniji Subotica-Zagreb sa polaskom u 22 sata sa Glavne autobusne stanice u Subotici. Cijena karte Subotica-Zagreb je 1.580 dinara.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika