Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srbija ipak na europskom putu?

Srbija je na izborima odabrala europski put. Prilično tijesno, reklo bi se kroz iglene uši, ali ipak. Boris Tadić je, dakle, novi-stari predsjednik Republike Srbije, a odabir europskog puta najčešće je spominjana sintagma u komentarima svjetskih državnika i medija na rezultate izbora u Srbiji. No, ti su izbori uveli Vladu Srbije u stanje krize, pa neizvjesnost i dalje ostaje. Sve su opcije u igri, čak i pad Vlade, nove koalicije, novi parlamentarni izbori…
Kao što je javnosti već dobro poznato, u drugom krugu predsjedničkih izbora predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić dobio je više glasova (oko 2.260.000 ili 50,57 posto) od svog protukandidata, zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića (oko 2.130.000 ili 47,71 posto). Ovim rezultatom završeni su izbori koji su bili najneizvjesniji do sada (razlika je manja od 130.000 glasova), te najmasovniji od 2000. godine (67,24 posto izašlih, odnosno preko 4,5 milijuna birača). Ovaj drugi krug predsjedničkih izbora izborni stožer Borisa Tadića pretvorio je u svojevrsni referendum o Europskoj Uniji, što je izgleda dodatno privuklo neodlučne. 
OSVAJANJE EUROPE: Prvi koji je Tadiću službeno čestitao izbornu pobjedu, u nedjelju u 22 sata i 17 minuta, bio je upravo Tomislav Nikolić, koji je time otklonio svaku sumnju u rezultate i praktički spriječio bilo kakve moguće manipulacije i eventualne nemire. Nenad Čanak je taj Nikolićev potez nazvao »državničkim ponašanjem«. »Nemojte imati nikakvu sumnju, da je Tomislav Nikolić osporio rezultate izbora, mi bismo već večeras imali sukobe na ulicama. Razlika u osvojenim glasovima je dovoljno mala za tako nešto«, rekao je Čanak.
Četiri minute nakon Nikolićeve čestitke, javnosti se iz izbornog stožera obratio i Boris Tadić. Rekao je kako su građani na izborima pokazali da je Srbija velika europska demokracija, da je sjajna demokratska zemlja i da ima veliku budućnost.
»Čeka nas izgradnja stabilnosti, europske vizije, za sve etničke zajednice i za srpski narod«, rekao je Tadić. »Osnovno nakon izbora jest da se Srbija objedini i da svi zajedno radimo na poboljšanju života građana.« On se zahvalio liderima G17 Plus Mlađanu Dinkiću, Sandžačke demokratske partije Rasimu Ljajiću, Mađarske koalicije Istvánu Pásztoru i strankama etničkih zajednica u Srbiji, na podršci na izborima za predsjednika Srbije. 
Neposredno nakon toga Tadić se okupljenim građanima obratio u centru grada: 
»Hoću zahvaliti svim ljudima koji su i u prethodnim desetljećima vjerovali u ideju Srbije koja osvaja Europu. Mi smo za ideju kojom želimo ujediniti sve potencijale društva«, rekao je Tadić okupljenim građanima. Ujedno je poručio Srbima na Kosovu da nikada neće biti iznevjereni. 
»Ne želimo nikome zlo, ali tražimo da svi poštuju Srbiju i njen narod«, rekao je Tadić. On je kazao kako nakon njegove izborne pobjede postoji mogućnost da se rješavaju veliki problemi, kriminal i korupcija, a podsjetio je i na buduće lokalne izbore. 
»Hoćemo europsku demokratsku Srbiju koja vjeruje u svoje potencijale«, rekao je Tadić, kao i da želi Srbiju koja će o svojoj budućnosti surađivati sa svim zemljama svijeta i postati članicom Europske Unije.
KOSOVSKE BOJE: Mnogi su u Srbiji, ali i u svijetu, odahnuli nakon nedjeljne noći. Galopirajući rast popularnosti i utjecaja srpskih radikala posljednjih godina, opasno je prijetio neizvjesnom budućnošću regije. Ne samo zbog gotovo sigurnog usporavanja a možda i potpunog prekida pridruživanja Srbije Europskoj Uniji, nego i zbog ozbiljnosti situacije na Kosovu, koje je već skliznulo u neovisnost i čije će najavljeno proglašenje neovisnosti izazvati reakcije, koje u Srbiji ipak netko treba držati pod kontrolom. S Nikolićem na čelu države to bi bilo daleko teže. Opasnost, međutim, nije do kraja otklonjena, a komplikacije se tek očekuju.
Cijela je izborna kampanja, inače, bila obojena kosovskim bojama, pri čemu su oba kandidata demonstrirala čvrstoću u stavu da Srbija kosovsku neovisnost nikada neće priznati, no razlikovali su se po tome kakva bi trebala biti reakcija na proglašenje tamošnje državnosti. Boris Tadić je decidirano govorio kako se ni pod koju cijenu neće koristiti sila, dok je Nikolić u sličnom stavu bio puno neuvjerljiviji. 
Značajan utjecaj, veći nego ikad do sada, na rezultate izbora u Srbiji imali su pripadnici nacionalnih manjina, koji su u velikoj mjeri izašli na izbore i gotovo plebiscitarno glasovali za Tadića. Nikolić ih nije uspio prisvojiti niti napadnim ulagivanjem u kampanji. Izlaznost u Vojvodini, osobito njenom sjevernom dijelu, bila je najveća u Srbiji, u Subotici čak 70,07 posto, pri čemu je u tom gradu Tadić dobio 75,87 posto, a Nikolić 23,53 posto glasova. 
Ovakav ishod izbora u Srbiji neizbježno je doveo i do zatezanja odnosa unutar vladajuće koalicije, budući da premijer Koštunica nije podržao svog koalicijskog partnera. U ponedjeljak je u Vladu stigao tekst Političkog sporazuma s EU, a istog su dana članice EU preliminarno odobrile i slanje civilne misije na Kosovo. Iskre su u Beogradu sijevnule već u utorak. Potpisivanje sporazuma dovedeno je u pitanje, a time i brzina napredovanja na europskom putu. 
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika