Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dijalog o nedavnoj prošlosti srbijanskog društva
@igmanov: Pitanje polo`aja hrvatske manjine na margini
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku Fonda za otvoreno društvo, organizirao je 5. veljače u beogradskom Media centru, četvrtu od šest sesija o ključnim temama iz nedavne prošlosti. Četvrti panel projekta »Otvaranje dijaloga o nedavnoj prošlosti unutar srbijanskog društva« bio je posvećen Hrvatskoj i pretpostavkama dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske. 
Srpsko-hrvatski odnosi su uvijek bili važni ne samo za ova dva naroda, već i za čitavu bivšu Jugoslaviju, a danas i za stabilnost Zapadnog Balkana. Proces suočavanja s činjenicama rata, interpretacija njegovih uzroka, još uvijek je tema koja opterećuje odnose dvaju naroda i dviju zemalja. Također i pitanje izbjeglica i manjina u objema zemljama. 
Osnovna namjera Helsinškog odbora za ljudska prava je iniciranjem ove rasprave pridonijeti ozračju koje će biti u funkciji unapređenja odnosa Srbije i Hrvatske. U raspravi su sudjelovali: Olja Milosavljević, Milan Simurdić, Latinka Perović, Dimitrije Boarov i Tomislav Žigmanov.
Bivši veleposlanik Republike Srbije u Zagrebu Milan Simurdić ocijenio je kako su odnosi Hrvatske i Srbije napredovali i da je na daljnjem putu ovih dviju zemalja k Europskoj Uniji dobra samo njihova međusobna podrška, a istaknuo je kako je prijelomna točka u odnosima između Hrvatske i Srbije bilo ukidanje viza. 
Predstavnik hrvatske zajednice u Srbiji Tomislav Žigmanov iznio je mišljenje kako je hrvatsko pitanje u Srbiji na margini i da se ignorira u usporedbi s pitanjima Kosova ili Europske Unije i naglasio kako se suočavanje Srbije s prošlošću mora završiti priznanjem da je bilo zločina nad Hrvatima u Srbiji.
Z. S. 
 
Suradnja Vojvodine i Osječko-baranjske županije
Zajedni~ko lobiranje za sredstva EU
Potpredsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi primio je izaslanstvo Osječko-baranjske županije, koje je u Novom Sadu boravilo na poziv Pokrajinskog tajništva za međunarodnu i regionalnu suradnju. Izaslanstvo je predvodio zamjenik župana Mile Horvat, a s njim su bili predstavnici Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije i Centra za mir, nenasilje i ljudska prava. 
U priopćenju za javnost nakon sastanka, koji je održan 31. siječnja, kaže se kako je bilo riječi o uspostavljanju suradnje u okviru regionalnog projekta »Nacionalne manjine u izgradnji civilnog društva«, s kojim će Pokrajinsko tajništvo za regionalnu i međunarodnu suradnju konkurirati za poticajna sredstva iz fondova Europske Unije. Partneri su Dunavski biro, Općina Kanjiža i NVO »Grupa za razvojne projekte« iz Rumenke, a od inozemnih partnera sudjeluju po jedna nevladina neprofitna organizacija iz Mađarske i Bosne i Hercegovine.
Potpredsjednik Skupštine Vojvodine Sándor Egeresi, kao jedan od ciljeva pokrajinske administracije istaknuo je uspostavljanje i jačanje suradnje sa zemljama u regiji. 
Zamjenik župana Mile Horvat rekao je kako administracija Osječko-baranjske županije želi surađivati s Vojvodinom, te da bi dvije regije skupa uspješno mogle konkurirati za sredstva kod fondova Europske Unije. 
Potpredsjednik Egeresi i zamjenik župana Mile Horvat suglasili su se da u objema regijama pripreme prijedloge sporazuma o suradnji, koji bi bio potpisan za tri mjeseca. Sporazumom bi bile definirana područja suradnje i projekti za koje će zajednički lobirati za sredstva iz fondova EU.
Z. P.
 
Strana~ki izbori u DSHV-u
 
U Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održat će se 10. veljače Izborna skupština DSHV-a podružnica Subotica. Početak je u 10 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika