Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini 
^estitka Tadi}u na izbornoj pobjediDemokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji je podržao Borisa Tadića na predsjedničkim izborima, uputio je »najiskrenije čestitke Borisu Tadiću, aktualnom predsjedniku Republike Srbije, na veličanstvenoj i povijesnoj pobjedi na novim izborima za predsjednika Republike Srbije«. 
U priopćenju se navodi kako je Tadićeva pob-jeda »znak odlučne i dosljedne  politike Borisa Tadića prema Europi i europskim integracijama, demokraciji i poštovanju prava. Istodobno, ovi izbori pokazuju  da je narod Srbije shvatio da drugog puta nema ako se želi koračati naprijed u demokratskom ozračju, iako su mnogi  stranački lideri ostali i nemušti i nejasni za koga će im članstvo glasovati. Ova pobjeda daje nadu i budi vjeru u boljitak sutrašnjice svih građana Srbije«.
»Naša stranka nikada nije posumnjala u ideale i mogućnosti demokratskog kapaciteta građana Srbije. Ponosni smo što su  Hrvati, koji obitavaju na prostorima Srbije, dali svoj puni obol u pobjedi  predsjednika Borisa Tadića, a time i otvaranju širom vrata prema europskim integracijama. DSHV se još jednom pokazao kao siguran i pouzdan koalicijski partner koji hoće i želi sudjelovati u izgradnji demokratskog društva u Srbiji. Uvjereni smo da će ovaj povijesni iskorak biti poticaj za još veća pregnuća na putu Europe i boljitka građana Srbije«, zaključuje se u priopćenju.                                                                g
 
Demokratska zajednica Hrvata 
Zadovoljni rezultatima izbora
Demokratska zajednica Hrvata izrazila je »zadovoljstvo glede postignutih rezultata u drugom krugu predsjedničkih izbora u Republici Srbiji i zahvalila svima koji su glasovali za »aktualnog i novog predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića«.
DZH je istakla da su građani Vojvodine »svojom velikom izlaznošću od preko 70 posto pokazali svoj neiscrpni demokratski kapacitet i vratili Srbiju ponovno na pravi put, put napretka i sigurnije budućnosti«, i izrazila nadu da će novi predsjednik Republike »u budućnosti posvetiti više pozornosti na građane Vojvodine glede aktualnih političkih, ekonomskih i kulturnih pitanja«.      g
 
Otvoren natječaj za međunarodnu razmjenu studenata 
Studenti na godinu dana u inozemstvo
Sveučilište u Novom Sadu zasad je jedino sveučilište u Srbiji na kojem je moguće prijaviti se za program međunarodne razmjene studenata pod nazivom Campus Europae. 
Studenti pet fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu mogu se prijaviti za ovaj program, koji im otvara mogućnost odslušati dva semestra na nekom od 11 europskih sveučilišta. To su studenti Fakulteta tehničkih znanosti, Prirodno-matematičkog fakulteta, Pravnog i Medicinskog fakulteta, te studenti romanistike s Filozofskog fakulteta.
Natječaj je otvoren do 15. veljače, a neophodan uvjet je prosjek ocjena iznad 8 i odlično znanje engleskog jezika, a poželjno je i znanje jezika zemlje u kojoj će akademci provesti godinu dana. Studentima koji ispune osnovne kriterije, bit će pokriveni troškovi školarine, dok za kandidate s prosjekom ocjena iznad 8,5 postoji mogućnost stipendiranja, što znači da će im, osim školarine, biti financirani troškovi smještaja i boravka.
Studenti Fakulteta tehničkih znanosti mogu provesti godinu dana na sveučilištima Lođ u Poljskoj, St. Petersburg u Rusiji, Jossu u Finskoj, Gaza i Ankara u Turskoj. Studenti FTN i PMF na sveučilištima Aveiro u Portugalu i Trento u Italiji, studenti FTN, Prirodno-matematičkog fakulteta i romanistike u Alkali u Španjolskoj, FTN i medicine na sveučilištu Nansi u Francuskoj, studenti prava i medicine u Grajfsvaldu u Nemačkoj, a samo studenti prava u Luksemburgu. 
Program omogućava i stranim studentima boravak u Srbiji, pa je tako 2007. godine 18 njih slušalo nastavu na fakultetima novosadskog sveučilišta.
Z. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika