Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svijetu je nužna »infoetika«

Treba izbjegavati da mediji postanu glasonoše ekonomskog materijalizma i etičkog relativizma, tih dviju rana našega društva, ističe papa Benedikt XVI. u svojoj poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije koji ove godine ima za temu »Sredstva društvenih komunikacija – između protagonizma i služenja. Tražite istinu da biste je s drugima dijelili«. Papinu poruku predstavili su 24. siječnja u Vatikanu predsjednik Papinskog vijeća za društvene komunikacije nadbiskup Claudio Maria Celli i tajnik Vijeća mons. Paul Tighe. 
U svijetu u kojem su mediji postali nerazdvojni dio interpersonalnih odnosa i društvenih, gospodarskih, političkih i religijskih procesa nužna je jedna »infoetika«, kao što na polju medicine i znanstvenog istraživanja imamo bioetiku, predlaže Papa. Mediji, piše Benedikt XVI., »nisu samo sredstvo za širenje ideja, već mogu i moraju postati također oruđa u službi pravednijeg i solidarnijeg svijeta«. Postoji međutim opasnost da se oni pretvore u sisteme kojima je cilj podvrgnuti čovjeka logikama što ih nameću prevladavajući trenutačni interesi, upozorava Papa te dodaje kako je to slučaj s komunikacijom koja se koristi u ideološke svrhe i s nametanjem potrošačima proizvoda za široku potrošnju nasrtljivom promidžbom. Pod izlikom da predstavljaju stvarnost teži se opravdati i nametati iskrivljene obrasce osobnog, obiteljskog i društvenog života, ističe pritom Papa prema kojem su neki spremni pribjeći i grijehu, vulgarnosti i nasilju ne bi li se za njih čulo u javnosti. 
Papa također upozorava kako mediji ponekad žele ne samo biti zrcala stvarnosti već žele istu i »kreirati«, ponovno potvrdivši kako ne znači da je sve ono što se uz pomoć tehnike da izvesti ujedno i etički dopušteno. Kada komunikacija izgubi svoje etičko uporište i izmakne društvenoj kontroli, upozorava nadalje Papa u poruci za Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, na kraju više ne vodi računa o tome da čovjeku pripada središnje mjesto kao ni o njegovu nepovredivom dostojanstvu, riskirajući time da negativno utječe na njegovu savjest, na njegova opredjeljenja i da u konačnici uvjetuje slobodu i sam život ljudi. Zato je nužno da društvene komunikacije ljubomorno brane osobu i potpuno poštuju njezino dostojanstvo. Čovjek žudi za istinom i traži istinu. Da je tomu tako pokazuju također pozornost i uspjeh što su ga polučile tolike uspješnice, televizijski programi ili kvalitetni filmski uradci u kojima su istina, ljepota i veličina osobe, uključujući njezinu religijsku dimenziju, prepoznate i lijepo predstavljene. Zato Papa na kraju izražava želju da uvijek bude odvažnih djelatnika u komunikaciji koji će biti istinski svjedoci istine i koji će znati u svjetlu vjere tumačiti pitanja s kojima je društvo danas suočeno. Svjetski dan medija redovito se slavi sedme, dakle posljednje vazmene nedjelje koja ove godine pada na 4. svibnja.
(IKA)
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika