Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Književni festival »Pisci u fokusu«

U organizaciji Fondacije »Fokus«, u Subotici će se od 6. do 8. veljače održati prvi po redu književni festival pod nazivom »Pisci u fokusu«. Tematska okosnica festivala je »Bliskost drugog«, a sudjelovat će pisci i književni kritičari iz zemlje, Mađarske, Hrvatske i BiH.        
Središnji programa festivala održavat će se u amfiteatru Otvorenog sveučilišta, svake večeri od 18 sati. Prvoga dana, u srijedu 6. veljače, nakon otvorenja izložbe Lea Pilipovića, strip crtača iz Subotice (koju otvara subotički pisac Oleg Tomić), u 18 i 30 sati održat će se tribina »Pisci u fokusu«. Sudjeluju: Miro Gavran (Zagreb), Laslo Blašković (Novi Sad), Mirjana Đurđević (Beograd), a moderator je Mladen Vesković, književni kritičar (Beograd). 
Idućeg dana, u četvrtak, također u 18 sati, bit će predstavljen drugi broj kultur-propagandnog lista »Karton« u izdanju Fondacije Fokus, nakon čega će uslijediti nastavak tribine »Pisci u fokusu« na kojoj će sudjelovati Faruk Šehić (Sarajevo), Igor Marojević (Beograd) i Mileta Prodanović (Beograd). Moderatorica je Jasmina Vrbavac, književna kritičarka (Beograd). U okviru iste večeri, u 20 sati, održat će se tribina pod nazivom »Kulturna politika u Srbiji«. Govore: Slobodan Vladušić, književni kritičar (Subotica), Teofil Pančić, publicist (Beograd), Nenad Šaponja, književni kritičar (Novi Sad) i Viktorija Šimon Vuletić, etnologinja (Subotica). Moderator je Branislav Filipović, sociolog (Subotica). 
Promocija prve zbirke pjesama Petra Peića »Skitanja« u izdanju Fokus Fondacije, održat će se u petak 8. veljače, u 18 sati. Nakon promocije u 18 i 30 sati, slijedi  tribina »Pisci u fokusu: književne veze Mađarske i Srbije«, na kojoj će sudjelovati: Ildiko Lovás (Subotica), Gyergy Dragoman (Budimpešta), Gyergy Sakmanj (Budimpešta), a moderator je Lorant Vereb, filozof (Subotica).
U pratećem programu festivala publika će svake večeri moći vidjeti nastupe lokalnih skupina, koji se održavati u kafeu »Sax«. Početak je u 22 sata. U srijedu nastupaju predstavnici »subotičkog novog talasa« (Rajahman, Gerila koncept, All The Arms We Need), četvrtak je predviđen za elektroničku glazbu (DJ Gustav i DJ Timika), a posljednja festivalska večer za »subotički novi romantizam« (Balans, Ana Never, Nafta i Pionir 10). 
Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika