Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Belanova emocionalna autobiografija

U prepunom novosadskom Radio caféu poznati hrvatski pop-rock kantautor Neno Belan u ponedjeljak 28. veljače, predstavio je vojvođanskoj publici svoj novi album. Uz njega gost večeri bio je poznati rock novinar Petar Janjatović prepoznatljiv po čuvenoj »Yu rock enciklopediji«. Vrijedi podsjetiti da je bio i umjetnički direktor posljednjeg Omladinskog festivala u Subotici.
Kao gitarist, skladatelj i pjevač, Belan je krajem 80-ih godina u Jugoslaviji predvodio uspješnu grupu »Đavoli« iz Splita, koji su ponudili suvremeno viđenje pop-rock glazbe pedesetih i šezdesetih godina. Belan je sredinom devedesetih godina u Hrvatskoj započeo samostalnu karijeru tijekom koje je s »Fiumensima« objavio četiri albuma. Petar Janjatović, koji je najavio Belana, objasnio je simboliku u nazivu »fiumens« što znači rijeka, odnosno Rijeka, mjesto koje je Belan izabrao za život i daljnji stvaralački rad, grad u koji se preselio prije desetak godina.
Novim albumom »Rijeka snova«, jedan od najizvođenijih hrvatskih autora i godinama zaštitni znak kvalitetnog mediteranskog pop-zvuka, Neno Belan, prekida petogodišnju diskografsku stanku. »Ovo je moja emocionalna autobiografija«, izjavio je Belan pred vojvođanskim fanovima. Riječ je o materijalu koji donosi deset pjesmama, među kojima se, prvi put na jednom mjestu, nalaze veliki Belanovi festivalski favoriti koji su za vrijeme njegove diskografske »šutnje«, ispunjavali eter. Bez imalo zadrške, po kreativnoj snazi, možemo ga smjestiti uz bok Gibonnija i Zdenka Runjića, autora koji su, svaki na svoj način, pjesmom opisivali detalje vlastitih života.
Belan je našao način kako klapu uklopiti u njegovu urbanu glazbenu priču. Album »Rijeka snova« premijerno donosi četiri nove pjesme Belana i Fiumensa. Slušajući njegove ljubavne stihove, slušatelji neće baš svaki put sa sigurnošću moći reći pjeva li Belan o djevojci, omiljenom gradu ili otoku za kojim žudi. Istina je uvijek negdje između. Istovremeno, Belan se glazbom i tekstom čvrsto drži Rijeke, konkretno njezinog rokerskog duha. Fiumensi skupa sa svojim predvodnikom gotovo sve ritmove na »Rijeci snova« odrađuju gitarom, basom i bubnjem, vraćajući u život zvuk osamdesetih u svojem najboljem svjetlu. U svojim je novim studijskim ljubavnim prisjećanjima Belan krenuo pjesmom »Rijeka snova«, a završio »Bračkom baladom«, i tako simbolički opisao svoj životni i glazbeni put. Između Rijeke i Brača, na albumu su se smjestili veliki radijski hitovi »Galeb«, »Divojka s juga«, »Srce od leda«, »Noćas«, kao i tradicionalna »Dva Bračanina«. Nove skladbe »Miriše jugo« i »Kad plima se diže«, skupa s instrumentalom »Suton« i zaključnom »Bračkom baladom«, upotpunjuju ovaj Belanov svojevrsni nadograđeni »best of« album, koji će svojom kvalitetom konkurentima na pop-rock sceni ljestvicu postaviti poprilično visoko. 
Dijana Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika