Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako »uspjeti« u okrutnom svijetu

Ni sapunice nije uvijek lako gledati. Uzimati svakidašnju dozu ponekad postane naporno, ali prestati odjednom pratiti imitaciju stvarnosti na koju smo se »navukli« poput pravih ovisnika ne može se tek tako. Pobijediti ovisnost o bilo čemu nije lako i možda je jedna od ozbiljnih odluka, koju smo baš ovih dana donijeli, upravo ona da prestanemo gubiti vrijeme sjedeći pred televizorom. Ako ste donijeli odluku da se oslobodite te opasne navike, a pri tom je u naš vidokrug ušla knjiga koja već dugo samo skuplja prašinu, možda se poželite okrenuti tom nadomjestku. Tek toliko da vam okupira misli i odvede na put konačnog oslobođenja od slijepog interesa za ružičaste mjehuriće sapunastog svijeta.
SUPRUGA NOGOMETAŠA: U ostvarivanju ovakve ozbiljne odluke knjiga doista može pomoći. U pravi čas zato se pojavila knjiga Milane Vlaović (Metković, 1971.) koja će bar nakratko odvojiti poglede ljubitelja romantike od malog ekrana. Razloga za to ima više, ali dovoljan će biti prvi, koji se nameće čim pogledamo naslovnicu. Ovaj uradak potpisuje poznato ime iz javnog života. Riječ je o osobi koja se okušala u mnogim područjima umjetničkog djelovanja. Kako sama kaže, u životu ima dvije preokupacije – glazbu i pisanje. Uspjesi i na jednom i na drugom području nisu upitni, jer ističe da je bila i kolumnistica i voditeljica televizijske emisije (koja se brzo ugasila, op.a.), a trenutačno studira novinarstvo. Glazbena joj je karijera obilježena skladanjem hitova za hrvatske pop izvođače. No, najveća zanimljivost vezana uz njezino ime jest ona da je supruga poznatog nogometaša Gorana Vlaovića.
PRAVI PRAVCATI ROMAN: Dakle, životopis obećava i daje nekoliko razloga da pročitamo ovaj uradak, inače literarni prvijenac autorice, koja je uz mnoge obveze supruge, majke, kućanice, glazbenice i novinarke stigla, eto, napisati i pravi pravcati roman i nazvala ga »Blato«. Ljubitelji sapunica spominjani u uvodnom dijelu na dobitku su čim konzumiraju prve retke knjige, jer, dok neki likovi iz ove knjige čitaju meko ukoričene romane Život, oni će se moći pohvaliti da u rukama imaju prvi tvrdo ukoričeni roman. Svaka sličnost onog što slijedi u romanu »Blato« s prezrenim štivom čitateljica iz blatnjavog predgrađa vjerojatno je slučajna.
Ona je siromašna, ali lijepa (»ljepša od Jovanke«?). Živi u Blatu, neuglednom predgrađu Grada i nada se boljem životu. Kada se pojavi on, princ na biciklu (ali samo privremeno), nudi joj se prilika da ostvari svoj san i uđe u kuću koja je za nju bila »simbol novca i moći, daleka i nedostižna kao i zgrada UN-a u New Yorku.« Na putu do ostvarenja tog cilja dogodit će se štošta, bit će tu i suza, jer i bogati plaču (zar ne?). Kod Milane Vlaović siromašni plaču manje, ali to čine sa stilom, pa prolivene suze brišu papirnatim rupčićima iako objeduju samo vareniku i mlijeko.
VODIČ ZA USPJETI: Naravno da to nije sve. Ima još mnogo toga što bi današnji čitatelji(ce) svakako trebali znati. Knjiga bi mogla biti i svojevrsni vodič u ostvarivanju plana kako uspjeti u okrutnom suvremenom svijetu, ali samo ako ste mlade i lijepe. Za vjerovati je samo kako citirana publika neće ozbiljno shvatiti neka od pitanja, primjerice: »Koja se to žena kod nas obogatila ozbiljnim radom?«, a još manje zaključak poput ovog: »Zar sam ja kriva što je svijet organiziran tako da su muškarci bogati, a ženama se nude tolike lijepe stvari koje su strašno skupe?«. Bit će bolje da se zadrže na nekim drugim retcima, pa bili to i oni u kojima se autorica upušta u ozbiljna promišljanja. Mogu to biti, primjerice, oni o stanju o suvremenom tisku: »Pogledajte kako izgledaju današnje novine…«
No, za nadati se je da se čitatelj, donijevši odluku da neće čitati meko ukoričene romane niti žuti tisak, neće pokolebati i odmah krenuti put kioska. Valja ostati ustrajan u odluci da se do kraja pročita »Blato«. Pri tome se može zamišljati da je roman već pretočen u seriju, zadržavajući se ponajviše na vjernim opisima interijera, najvjernijim pokazateljima moći likova koji žive svoje papirnate živote.
Kada pročitate knjigu, nikako nemojte stati. Naoružajte se čistom pozitivom i razmislite što ste time dobili. Primjerice, sigurno ste u trendu, jer knjiga je na sebe skrenula znatnu pozornost, a čime – ocijenite sami. No, najveći dobitak bit će onaj, ako poslije ove knjige odlučite prošetati naslovima koje nudi suvremena hrvatska književnost. Knjiga po knjiga i početna želja da opet padnemo u zagrljaj sapunica bit će sve manja.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika