Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Izložba dječjih radova u 
Galeriji »dr. Vinko Perčić«
 
Prošloga utorka, 22. siječnja, u subotičkoj Galeriji »dr. Vinko Perčić« otvorena je izložba radova pristiglih na natječaj »I drvo ima dušu« kojeg je raspisala općinska Fondacija za zaštitu i unapređenje životnog okoliša »Neven«. Na natječaju su sudjelovali učenici iz deset subotičkih osnovnih škola. 
Prigodom otvorenja uručene su i nagrade za najuspjelija likovna ostvarenja. Nagrađeni su: Željana Kujundžić (O.Š. I.G.Kovačić), Fodor Akos (O.Š. Đuro Salaj), Katalin Szabo (O.Š. István Szecsenyi), Biljana Jozić (O.Š. Pionir), Benjamin Dudas (O.Š. Petőfi Sándor) i Dajani Marković (O.Š. Majšanski put ). Zbog, kako je navedeno, najviše originalnih radova koje su poslali, nagrađena je škola »Petőfi Sándor« iz Hajdukova. Nagrade je uručio gradonačelnik Géza Kucsera.
Radove je ocjenjivalo stručno povjerenstvo u sastavu: Ratka Lugumerski, akademska slikarica (predsjedavajuća), Spartak Dulić, akademski slikar- grafičar i Tanja Uverić,  studentica 3. godine grafičkog smjera FLU u Beogradu.
 
Novosadska Akademija predstavljena 
u Berlinu 
 
U galeriji Prima centra, u Berlinu, 25. siječnja predstavljena je Akademija umjetnosti iz Novog Sada, piše »Danas«. Prezentacija, pod nazivom »PROJEKART«, obuhvaćala je izložbu radova sedam nastavnika i stručnih suradnika i studenata master studija, kao i video i tiskani materijal o ovoj visokoškolskoj obrazovnoj instituciji. 
Na izložbi sudjeluju: Dušan Todorović, Zoran Todović, Bosiljka Zirojević, Maja Jockov Mileusnić, Vidoje Tucović, Dragan Živančević i Dragan Matić, i Maja Erdeljanin. Izložba će biti otvorena do 14. veljače. 
 
U Splitu pronađeno najstarije groblje
 
Na arheološkom lokalitetu oko dominikanskog samostana na Pazaru, uza zidine Dioklecijanove palače, otkriveno je desetak kasnoantičkih pogrebnih amfora, piše HRT. Baš kad su arheolozi namjeravali zatvoriti lokalitet smatrajući ga istraženim, otkrili su prvo jednu, a zatim i ostale amfore. Do sada pronađena grobna mjesta bila su pojedinačna, a od danas na dubini od gotovo 3 i pol metra otkriveno je novo poglavlje splitske povijesti. Prostor površine grada tim se nalazištem širi izvan Palače.
 
Umrla kiparica Ana Bešlić 
 
Poznata kiparica Ana Bešlić, umrla je u subotu u Beogradu, u 96. godini života. Bila je jedna od najistaknutijih jugoslavenskih umjetnika na polju skulpture u drugoj polovici 20. stoljeća. 
Rođena je 1912. godine u Bajmoku. Studirala je u Grazu i Beču, a postdiplomski studij završila je u Beogradu, kao suradnica majstorske radionice glasovitog kipara Tome Rosandića. 
U Subotici je prvi put izlagala 1949. godine. Sudjelovala je u izradi spomenika na Trgu žrtava fašizma, a autorica je i brojnih djela u Subotici i okolici, poput statue Talije na palićkoj Ljetnoj pozornici, Slomljena krila i Ptice, također na Paliću, biste Blaška Rajića u parku kod Gradske kuće, kao i biste Matije Gupca u Tavankutu, Buktinje u Bajmoku, te spomenika Majka i sin u Aleksandrovu.
Imala je više samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a nakon velike retrospektivne izložbe 1983. godine, poklonila je svoju zbirku u legat subotičkom Gradskom muzeju. 
Dobitnica je nagrade Pro urbe. 
Ana Bešlić je pokopana u srijedu, 30. siječnja, na beogradskom Novom groblju.
 
Maškare u Golubincima
 
Tradicionalni prikaz običaja Golubinačkih Maškara i maskenbal održat će se sutra, u subotu 2. veljače, u fiskulturnoj dvorani Osnovne škole »23. oktobar« u Golubincima. Početak je u 19 sati.
 
Izašla siječanjska »Matica«
 
Sredinom siječnja iz tiska je izašla prva »Matica« za 2008., koja donosi mnoštvo priloga iz Hrvatske i iz života hrvatskog iseljeništva i manjina. Od aktivnosti HMI, Matica piše o 13. Forumu hrvatskih manjina na kojem su se predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica bavili pristupnim fondovima EU. Novi broj donosi članke u povodu stote obljetnice najstarije tvornice za preradu ribe iz Postira na Braču, o istarskom narodnom običaju vezanom uz blagdan Sv. Tri Kralja - tzv. koledve, kad kolejani obilaze sela u Motovunštini i Pazinštini, kao i reportažu o Gorskome kotaru, koji predstavlja planinski biser jednako atraktivan i zimi i ljeti.
»Matica« u ovome broju donosi razgovore s Milanom Suhodobnikom, istaknutim glazbenikom iz Australije i Johnom Jolićem, koji se kao umirovljenik zalaže za hrvatsku knjigu u Kanadi, te Zdravkom Kordićem, istaknutim hrvatskim književnikom iz BiH.
Nadalje, možete čitati o maloj katoličkoj misiji u Wuerzburgu, o kanadsko-hrvatskoj slikarici Mirani Žuger, o obljetnici Hrvatskog kluba Augusta Šenoe u Pečuhu. 
Tu su i športski prilozi: portret hrvatskog nogometnog izbornika Slavena Bilića, te tekstovi o obljetnici jednog od najboljih hrvatskih iseljeničkih nogometnih klubova - Croatije iz Malmoea, kao i o američkom Hrvatu Billu Belichicku, izuzetno uspješnom treneru američkog nogometa.
Od ovog broja uvedena je i stalna kolumna »Globalna Hrvatska«, koju piše Vesna Kukavica, voditeljica Odjela za nakladništvo HMI-a.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika