Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapažen nastup »Bunjevačkog kola« u Beču

Članovi reprezentativne skupine Folklornog odjela i Tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« boravili su tijekom vikenda u Beču, gdje su sudjelovali na 6. međunarodnoj smotri folklora »Zajedno smo jači«, održanoj u subotu 26. siječnja, u svečanoj dvorani škole »Meidling«. Smotra u austrijskoj prijestolnici bila je natjecateljskog karaktera, a Subotičani su se kući vratili s osvojenom nagradom za ples, jednoj od nekoliko kategorija koje su bile ocjenjivane. 
Organizator ove smotre je austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno »Anno ‘93« iz Beča. Na smotri je ove godine sudjelovalo sedam folklornih ansambala. Osim HKC »Bunjevačko kolo«, kao predstavnika Srbije, nastupila su dva ansambla iz Austrije (jedan s austrijskim, a drugi s bolivijskim folkornim plesovima i pjesmama), te po jedan iz – Turske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske. 
»Veoma smo zadovoljni. Cure i dečki su stvarno ‘isprašili’«, kaže za naš list prof. Mira Temunović, ravnateljica Tamburaškog orkestra HKC »Bunjevačko kolo«, koja je vodila 33-članu skupinu Centra u Beč. »Svi ansambli su se predstavili s po jednom točkom u trajanju do deset minuta. Naši su folklorci izveli koreografiju ‘Bunjevačko momačko kolo’ u pratnji tamburaša. Na kraju nam je ocjenjivački sud, na čelu s Đurđicom Vučković, dodijelio nagradu u kategoriji plesa, s obzirom na najviše osvojenih poena. Ostale kategorije su bile izgled i usklađenost nošnji, glazba, orkestarska izvedba i opći dojam«, kaže Mira Temunović
Smotra na kojoj su sudjelovali, kako ističe, ima za cilj predstavljanje kulturne raznolikosti, o čemu svjedoči i njezin naziv. »Smotra je organizacijski i kvalitetom na visokoj razini. Snimala ju je austrijska nacionalna televizija i Hrvatska radio-televizija, a program je vodio Branko Uvodić«, kaže Temunovićeva.
Bilo je ovo prvo gostovanje Centra u austrijskoj prijestolnici, a dojmovi članova su i više nego pozitivni. »Jako su nas lijepo primili. Ostvareni su kontakti s nekim od ansambala, ponajprije s domaćinima i njihovim predsjednikom Pericom Mijićem. Mislim da će se naša suradnja nastaviti i svakako ih planiramo zvati da gostuju ovdje u Subotici, možda za ‘Dužijancu’«, dodaje Mira Temunović.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika