Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vjera, ~ovjek i priroda

Nikolina Skočovski Bačić (1988.) studentica ekologije, veoma je aktivna župljanka crkve sv. Jurja u Subotici. Razgovarajući s njom nakon vjeronauka za mlade, koji se održava svake nedjelje u župnoj dvorani, saznali smo kako je ona jedna od animatorica i predvodi rad u skupinama mladih. Na vjeronauk dolaze srednjoškolci, polako se smjenjuju generacije, to je postalo i mjesto druženja s prijateljima, od toga doista je malo mladih iz Kera, a sve ih više dolazi iz drugih župa. 
VJERA: »Prije petog razreda nisam pohađala vjeronauk. Išli smo u crkvu samo na blagdane i propustila sam crkvene sakramente koje su primili moji vršnjaci. Odlučila sam sve to nadoknaditi i majka me je upisala na vjeronauk u župu Male Gospe. Vjeronauk sam redovito pohađala na mađarskom jeziku. Bilo je lijepo organizirano. Nakon sedmog razreda odlučila sam poći na vjeronauk u župu sv. Jurja jer mi je to bilo bliže, pa sam jedno razdoblje išla na oba mjesta«, prisjeća se Nikolina. 
Vremenom se polako uključivala u društvo s vjeronauka, pa je sada s njima veoma povezana. Sudjelovala je u brojnim aktivnostima u okviru župe sv. Jurja. 
TRIBINA MLADIH: Poslije krizmanja redovito je posjećivala tribine mladih. Jednom prigodom, s obzirom da se članovi Odbora tribine mladih mijenjaju godišnje, pozvali su je u članstvo, a kasnije izabrali za predsjednicu. »Moram priznati malo sam se tad i uplašila – kako ću ja to voditi, jer zbog studija živim u Novom Sadu. Željela sam tribinu odgovorno voditi, iako sama organizacija susreta nije samo moja obveza već se zajednički odlučuje. Kao predsjednica Odbora tribine mladih moja obveza je voditi sastanke, zvati predavače, kontaktirati župe, kao i organizirati mise mladih«, pojašnjava Nikolina Skočovski Bačić. Predavače i teme, prema njezinim riječima, nije jednostavno odabrati. Nikolina ističe kako je dovoljno ako predavač tribine potakne makar jednu osobu na razmišljanje, tada je i predavanje imalo svoj cilj. Osim toga, s nekoliko prijatelja jednom tjedno ide u »Kolijevku« u organizaciji Caritasa i tamo provodi vrijeme igrajući se s djecom. 
»Nažalost, ne mogu ići redovito njima u posjet zbog obveza na fakultetu, ali se trudim subotu posvetiti djeci. Iako provedemo s njima malo vremena,  djeci to puno znači. Voljela bih da i drugi nađu vremena za takvo što humano«, ističe Nikolina.  
STUDIJ: Nikolina je imala sreću upisati ekologiju, studij o kojem je dotad samo sanjala. Zbog velike konkurencije na ekologiji upisala je biologiju, s čime se nije mogla pomiriti.  Kako se lista pomicala kasnije se uspjela upisati na ekologiju – smjer zaštite životnog okoliša. Prema europskim standardima, sigurna je da će svaka tvrtka ubuduće upošljavati ekologa. Tu vidi svoju budućnost, iako je ekologa mnogo te će se suočavati s velikom konkurencijom u svojoj struci. Najviše od svega Nikolina voli boraviti u prirodi. Tišina i mirisi prirode opuštaju je i ispunjavaju. 
»Svakodnevno dosađujem ljudima oko sebe da ne bacaju smeće na ulici, osobito svoje prijatelje koji puše cigarete, upozoravam da prilikom otvaranja kutije cigareta najlon ne bacaju na zemlju«, kaže Nikolina. Svoj život ne planira jer kada osmisli nešto nikada ne bude tako, te se prepušta spontanosti. Prijatelji su joj veoma različiti. Voli razgovarati o Bogu s onima koji ga ne poznaju. Prihvaća ljude kakvi jesu, što bi i drugi  trebali.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika