Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veselo, veselo

Prekrasne subotnje večeri 26. siječnja Bač je bio mjesto okupljanja dične Šokadije s obiju strana Dunava. U toplom ozračju renovirane sale mjesnoga hotela »Central-lux«, uz svirku novog tamburaškog sastava iz Bačkog Brega, održan je drugi po redu »Šokački bal« u organizaciji Kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva »Mostonga« iz Bača. 
S OBIJU STRANA DUNAVA: Na ovoj manifestaciji »divana, pisme, sigre i tambure« okupilo se oko 250 »čeljadi« s obiju strana Dunava, a okupile su se i uzvanici s područja diplomacije, politike i kulture. U početku su svi pozdravljeni pjesmom i plesom članova folklornog odjela »Mostonge«, a onda je bal otvorio i goste pozdravio predsjednik društva Stjepan Čoban, koji nije, po svojim riječima, »s puno divana htio trošiti dragocjeno vrijeme gostiju, tamburaši će to bolje«, nego je riječ prepustio konzulici-gerant Ljerki Alajbeg. Konzulica je uz pozdrav nazočnima izrazila veliko zadovoljstvo što je po prvi put u ovom dijelu šokačkog Podunavlja. »...Ovdje ste, uz Dunav, uz rijeku koja  spaja vašu matičnu domovinu s onom u kojoj živite. S obiju strana Dunava obitava isti puk, isti Hrvati, isti Šokci. Rijeka nas dijeli, ali i spaja, sunarodnjaci smo i prijatelji. Iskreno sam se obradovala kad me je predsjednik vaše općine gospodin Bogunović izvijestio o već poodmakloj suradnji Bača s prekodunavskim županijama. Ova suradnja, koja je započela između pograničnih županija i općina, vjerujem da će se nastaviti, a ja ću je sa svojim kolegama iz Generalnog konzulata Hrvatske snažno poduprijeti, jer vidim da tu ima puno volje, puno želje, a i puno otvorenih mogućnosti u svim segmentima života, osobito u kulturi i gospodarstvu. Ovdje sigurno nisam zadnji put. Nadam se da ćete me i ubuduće pozivati, a ponekada ću doći i nepozvana. Želim podrobno upoznati ovaj kraj, želim upoznati ljude koji su dali ime Bačkoj, koji su ne samo Bačku, nego i Vojvodinu oplemenili svojom kulturom... Mi smo svi tako slični, toliko smo povezani, zapravo smo jedno tijelo i mislim da trebamo živjeti zajedno, a istodobno voditi brigu o našoj tradiciji, o našoj osobitosti, jer samo to održat će nas na ovim prostorima. Samo s takvim kvalitetama dat ćemo pečat, kako ovim prostorima, tako i Europi, u koju ćemo uskoro zajedno i ući.« – rekla je, između ostaloga, konzulica-gerant Ljerka Alajbeg. 
PLJESAK »DO ĆOŠA«: Poslije njezina obraćanja Stjepan Čoban je podijelio zahvalnice za doprinos radu društva u proteklih godinu dana. Nazočnima su se obratili i pljesak »do ćoša« dobili, ljubimci Bača - Josip Dumendžić Meštar iz Bođana i Ivica Ćosić Bukvin iz Vrbanje, Republika Hrvatska. »Divanili« su onako kako to samo oni znaju – stihom i „lipima ričima“. Iz široke šokačke duše izvirale su riječi, riječi izgovarane praiskonskom šokačkom ikavicom, neknjiževnim dijalektom hrvatskog jezika, dijalektom na kojega su Šokci toliko ponosni, a onda su na red došli tamburaši. Red pjesme, pa red plesa, pa ispočetka. Podvikivanje i mokre košulje, bećarci bez kraja. Vrijeme je letjelo, noć je odmicala prebrzo. Novo veselje kod pojedinaca izazvalo je izvlačenje brojeva za robnu tombolu. Bilo je bitno dobiti zgoditak, za njega se odmah počastilo društvo za stolom. Najradosniji je bio par Dragana Medić i Marko Jakić, koji su dobili premiju – televizor. Poslije tombole osvježenje, a onda nastavak pjesme i plesa. Više od polovice gostiju dočekalo je u dobrom raspoloženju i prvo jutarnje svjetlo, a razišli su se uz pozdrav »doviđenja dogodine, bilo je prekrasno«. Vidno umoran, balu je prisustvovao i predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović sa suprugom. 
UZVANICI: Konzulica-gerant Ljerka Alajbeg, predsjednik Općine Bač Tomislav Bogunović sa suprugom, zamjenica pokrajinskoga tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Antonija Čota, predstojnik ureda HMI u Vukovaru Silvio Jergović s pratiljom, predsjednik Zajednice bačkih Hrvata u Hrvatskoj Zdenko Bundić, župnik župa Bač i Plavna vlč. Josip Štefković, župnik župe Vajska i Bođani vlč. Josip Kujundžić, predsjednici udruga kulture podunavskih Hrvata-Šokaca prof. Zvonko Tadijan, Marija Turkalj, Stipan Katačić, Pavle Pejčić i Siniša Bartulov sa suradnicima, predstavnici tamburaškog orkestra konjičkog kluba »Mustang« iz Ravnog Sela, predstavnici KUD-a »Mladost« iz Bača, te predstavnici KUD-a »Kolo« iz Donje Bebrine kod Slavonskog Broda, Republika Hrvatska.                                                      g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika