Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je li promjena imala efekta?

Odlukom školskih vlasti, primjenom novog nastavnog programa za tekuću 2007./08. godinu, prvo polugodište nije završilo, kako je to bilo uobičajeno svih proteklih godina, pred početak zimskog školskog raspusta nego je nastavljeno s dva »dodatna« tjedna nakon tri tjedna prekida redovite nastave. Prema  pojašnjenju mjerodavnih tijela, promjena je učinjena kako bi se, prije svega, izjednačio broj radnih dana u oba polugodišta (90 + 90), što u dosadašnjoj praksi nije bio slučaj, već je uvijek prvo polugodište bilo »kraće« od drugoga. Druga, i čini se mnogo važnija, ideja glede ove promjene odnosila se na praktični pokušaj davanja dodatnog vremena (dva tjedna) učenicima sa slabijim ocjenama da tijekom školskog raspusta pokušaju iskoristiti prigodu i nadoknade propušteno. U pokušaju da dođemo do odgovora na pitanje iz naslova, upitali smo nekoliko osoba s obiju strana, za njihovo mišljenje o novini trajanja prvog polugodišta i nakon završenog zimskog školskog raspusta.
POST FESTUM: Nakon konačnog završetka prvog polugodišta u vidu dva dodatna tjedna »prigode« za nadoknadu i popravke, ocjene su finalizirane i zaključene. Prema riječima naših sugovornika, u najvećoj mjeri nije bilo znakovitijih promjena u njihovim vrijednostima u odnosu na razdoblje prije raspusta. Nastavni kadar u velikoj većini i nije baš zadovoljan novonastalom situacijom i radije bi radio i dalje po starom sustavu. Opet, gledano na učeničku populaciju, neki su i izvukli korist iz ove novine, pomučili se tijekom slobodnih dana raspusta, »ne zaboravljajući na knjigu« i uspjeli popraviti ocjene iz pojedinih predmeta. No, velika većina školaraca je s posljednjim školskim radnim danom, u tjednu pred Božić, posve zaboravila na postojanje bilo kakvih školskih obveza i dužnosti koje su povezane s učeničkim statusom. Iako su po školama bili organizirani, čak i obvezni, dodatni sati za sve đake sa slabijim ocjenama, mnogi od takvih učenika se nisu ni odazvali ovoj prigodi za izvanrednim načinom pomoći k boljoj ocjeni. Učenje i bilo kakve dodatne obveze tijekom školskog raspusta jednostavno su nespojive s velikom većinom školaraca, koji kada se posljednji put oglasi školsko zvono jednostavno posve zaborave na sve što bi moglo biti vezano uz školu. Kod najmlađih školaraca, osobito prvašića, to bi moglo biti posve razumljivo, jer oni i tijekom polugodišta imaju sličnih problema s ozbiljnijom percepcijom, za njih nove, školske obveze. Opet, kod školaraca viših razreda osnovne škole uvijek postoji određeni osjećaj posjedovanja vremena za popravak tijekom ostatka školske godine i nema toliko presije. Jedino učenici osmih razreda osnovne škole, pred kojima je predstojeći upis u srednju školu, imaju ozbiljniji pristup, prije svega zbog toga što nastoje ispuniti svoje želje glede nastavka naobrazbe. Što se tiče srednjoškolaca, oni su poglavito jednaki s učenicima viših razreda osnovnih škola i također na sve gledaju prilično rezervirano, jer i oni »imaju vremena«. Sve u svemu, gledano iz učeničkog kuta, ovu novinu nitko nije doživio pretjerano uznemiravajućom, već ju je svatko iskoristio (ili nije) na svoj način. Jedini žal svih školaraca je nedostatak dodatnog raspusta nakon sada regularnog završetka prvog polugodišta. 
Bilo kako bilo, novina u vidu dva ekstra tjedna je prošla. Baš kao i prvo polugodište školske 2007./08. godine. Slijedi drugo polugodište, u kojemu će ocjene biti zaključene, naravno, prije početka ljetnog raspusta...
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika