Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dani Istre u Vojvodini

Ovogodišnji »Dani Istre u Vojvodini« održat će od 8. do 10. veljače na više različitih lokacija u tri vojvođanska grada – Subotici, Zrenjaninu i Novom Sadu. U okviru trodnevnog programa »Istrijanke u Vojvodini«, istarsko izaslanstvo činit će ugledne ličnosti javnog života ove hrvatske regije, prije svega žene, istaknute u oblasti kulture, gospodarstva i politike. Između ostalih, vojvođanskoj će se publici predstaviti Tamara Obrovac, Roberta Razzi i Elis Lovrić, koje će u naizmjenično nastupati u spomenutim gradovima.
Tamaru Obrovac, svjetski poznatu etno-jazz glazbenicu, ne treba posebno predstavljati. Poznata je ovdašnjoj publici, budući da je u proteklih nekoliko godina nastupala u Novom Sadu i Subotici. 
Pjesnikinja i slobodna umjetnica Roberta Razzi piše isključivo i samo na svom dijalektu – labinskoj čakavici. Rado promovira svoju poeziju u formi cabaret show-a. Njezino polazno umjetničko iskustvo kabaretska je predstava »Velike budale« za koju je napisala songove. Uvid u njen umjetnički laboratorij pruža zbirka pjesama »Štrigi, sanji i mirakul« ilustrirana reprodukcijama njezinih slika, kao i zbirka »Lakoma Beti«.
Labinska kantautorica Elis Lovrić poznata je po svojem osebujnom glasu i zanimljivoj poetici, a svoje pjesme piše na jedinstvenom labinskom narječju.
Manifestacija »Dani Istre u Vojvodini« koja se održava od 2001. godine, predstavlja suradnju između Istarske županije i AP Vojvodine. U tom smislu, ovdašnji se umjetnici svake godine predstavljaju u uzvratnom posjetu, na »Danima Vojvodine u Istri«.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika