Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sprinterski uspjesi

Odlična učenica i svestrana sportašica, Somborka Mihaela Džeba (1993.), poslije nekoliko godina aktivnog bavljenja gimnastikom promijenila je sport i počela trenirati atletiku. Uspjesima s gimnastičkog partera ubrzo je pridodala i odličja s atletičarske staze.
Opće je poznato kako je gimnastika iznimno važan bazičan sport i odlična osnova za druge sportove, što se očevidno pokazuje i na tvom primjeru. Koliko godina si aktivno trenirala gimnastiku?
Počela sam s treninzima u drugom razredu osnovne škole, u dobi od osam godina i vježbala sve do konca četvrtog razreda u Gimnastičarskom klubu »Soko« iz Sombora. Za tih nekoliko godina uspjela sam biti trećom na prvenstvu Vojvodine u višeboju, a u ekipnoj konkurenciji osvojili smo drugo mjesto na republičkom natjecanju. Najviše sam voljela vježbati u parteru, ali sam se dobro snalazila i na ostalim spravama.
Što je uvjetovalo rastanak od gimnastičke dvorane i prelazak na atletsku stazu?
Još dok sam trenirala gimnastiku, na jedan naš trening došla je profesorica Trifunov, koja predaje tjelesni odgoj u gimnaziji i trener je atletike, zapazila me i pozvala da se okušam na atletskoj stazi. S obzirom da sam počela sve više rasti, danas  sam visoka oko 170 cm i noge su mi postajale sve duže, odlučila sam probati s atletikom. Svidjelo mi se i ostala sam.
U kojim sve atletskim disciplinama redovito nastupaš?
U AK »Maraton« u kojemu treniram već nekoliko godina, najviše pažnje i energije usmjeravam na sprinterske discipline 60 m i 80 m s preponama, a trčim i »stotku«, kao i štafetnu utrku 4 x 100 m. 
Koji je tvoj najbolji rezultat i osobni rekord u navedenim disciplinama?
U dosadašnjoj atletičarskoj karijeri bila sam prva na vojvođanskom natjecanju u utrkama na 60 m i 80 m prepone, kao i u štafetnim utrkama na 4 x 60 m i 4 x 100 m. Također sam zabilježila i drugo mjesto na državnom prvenstvu u utrci na 60 m s preponama. Interesantno je kako mi je osobni rekord u utrkama na 80 m s preponama i na »čistih« 100 m jednak – 13 sekundi.
Za ovako lijepe rezultate jamačno je zaslužan i mukotrpan trening. Koliko često odlaziš na treninge u svoj matični klub?
Trenutačno u zimskim uvjetima rada treniram između tri i četiri puta tjedno, a većina treninga održava se u sportskoj dvorani gimnazije u Somboru. Tijekom sezone na otvorenom treninzi su znatno učestaliji i radi se ponekad i šest puta u radnom tjednu. Sada se ponajviše radi na stjecanju snage, uz sve moguće vježbe u zatvorenom prostoru.
Kakvi su planovi za novu atletičarsku sezonu za koju se sada spremaš?
Prije svega bih željela popraviti svoje osobne rezultate, što je uvijek i osnovni cilj svake atletičarke. Također, nova sezona je prigoda za nove pobjede na atletskoj stazi, a prvi ispiti će biti na školskom općinskom natjecanju. Potom, tijekom travnja i svibnja slijede brojna klupska natjecanja na kojima ću sudjelovati.
Uza sve sportske uspjehe, u oba sporta kojima si se dosad aktivno bavila, niska uspjeha bogata je i na školskom planu.
Učenica sam 8. razreda  OŠ » Ivo Lola Ribar« u Somboru, a uz sportska natjecanja redovito se natječem u brojnim izvanškolskim aktivnostima, pa sam uspjela osvojiti drugo mjesto na Republičkom natjecanju iz povijesti, a bila sam i treća na općinskom iz kemije. Željela bih, po završetku osnovne škole, upisati  prirodni smjer u gimnaziji  i nastaviti se aktivno baviti atletikom.                                                                               g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika