Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Urinarne infekcije

Infekcije mokraćnog mjehura, koje se obično nazivaju cistitisi tj. urinarne infekcije, česte su u žena i veoma rijetke u muškaraca. Naime, ove infekcije se viđaju uglavnom kod žena starijih od 18 godina, i kod muškaraca starijih od 50 godina. Do 40 posto žena bar jednom u životu imaju akutnu nekompliciranu urinarnu infekciju, a značajan broj ima i ponavljane infekcije. U prosjeku zbog ovog problema žene oko 6 dana imaju tegobe, a čak i do dva dana zbog njih imaju smanjenu radnu sposobnost. Smatra se kako kod žena češće dolazi do cistitisa zbog kraće mokraćne cijevi žena nego muškaraca, što omogućuje bakterijama da lako prijeđu u mokraćni mjehur. Isto tako, otvor ženine mokraćne cijevi nalazi se blizu rodnice i analnog otvora, što bakterijama iz tih područja omogućuje pristup do mokraćnog trakta. Ovo je bitno naglasiti, jer odavde proističe da je intimna higijena žene veoma bitna radi smanjenja urinarnih infekcija, ali isto tako da ponekad i drugi faktori više utječu na učestalost obolijevanja.
PRIMJERI: Tako, na primjer, starije žene imaju češće infekcije mokraćnih putova zbog staračke atrofije sluznice na koju se lakše nasele bakterije. Žene sa »spuštenom« maternicom, trudnice i one koje pate od pretilosti (gojaz-ne), kod kojih postoji svakodnevni pritisak na mokraćni mjehur, imaju češće ove infekcije zbog smetnji otoku urina iz mokraćnog mjehura. Također, češće obolijevaju i osobe s nekim spolno prenosivim bolestima, kao što su infekcije s Clamidiom trahomatis, Neiseriom gonorrheae ili Herpex sipmleksom, promiskuitetne osobe te one koje često mijenjaju partnera. Zanimljivo je spomenuti i to da žene nekada dobiju infekciju mokraćnog mjehura kao izravnu posljedicu snošaja. Ova pojava se naziva »cistitis medenog mjeseca« i nastaje, jer se na ovaj način bakterije lakše mogu potisnuti, i kroz uretru, mokraćnu cijev, lakše doprijeti do mokraćnog mjehura.
SIMPTOMI: 
pečenje tijekom mokrenja; ovo je najčešći znak infekcije mokraćnog mjehura, ali bilo kakva bol ili teškoća pri mokrenju također može ukazivati na ovo oboljenje
čest poriv za mokrenjem 
mokraća jakog i neugodnog mirisa
kod starijih se osoba može javiti letargija, inkontinencija, mentalna smušenost.
OBRATITE SE LIJEČNIKU:
ako pečenje ustraje duže od 24 sata nakon što se pokušate sami liječiti. Ako se ne liječe, ove infekcije mogu dovesti do ozbiljnih bolesti i komplikacija.
ako je bolno mokrenje praćeno povraćanjem, temperaturom, groznicom, krvavom mokraćom ili bolovima u trbuhu ili leđima. Sve ovo može ukazivati na bubrežnu bolest, tumor mokraćnog mjehura ili, pak, infekciju prostate. Zato je liječnička pomoć neophodna.
ako je pečenje praćeno iscjetkom iz muškog ili ženskog spolnog organa, što može biti znak spolno prenosivih bolesti, upale zdjelice ili neke druge ozbiljne infekcije, hitno se obratite za stručnu liječničku pomoć.
LIJEČENJE I PREVENCIJA: Kao što smo rekli, liječenje je najbolje odmah započeti u kućnim uvjetima i to uzimanjem velikih količina tekućine, kako bi se urinarni trakt temeljito isprao. Najviše se preporučuju čajevi od brusnice i uvin čaj i to u količini od pola do čak dvije litre na dan, ukoliko to organizam može podnijeti. Također se preporučuje uzimanje vitamina C, posebno pred spavanje, kako bi se zakiselila mokraća i izbacila Escherichia coli, koja je ujedno i najčešći uzročnik ovih infekcija. Svakako, za samostalnu upotrebu antibiotske terapije neophodno je najprije konzultirati svog liječnika opće prakse. 
Radi prevencije tj. sprečavanja urinarnih infekcija kod žena savjetuje se mokrenje što brže nakon snošaja kako bi se isprale bilo kakve bakterije, koje su možda potisnute u mokraćnu cijev. Također neophodno je izbjegavati uporabu mirisnih sapuna, pjena za kupanje i deodoransa za rodnicu, jer oni sadrže tvari koje mogu nadražiti mokraćnu cijev i učiniti je podložnijom infekciji.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika