Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Srijemske svinjokolje

Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata već tradicionalno svake godine u glavnom gradu Hrvatske organizira »Dane Srijema«, manifestaciju koja kroz brojna kulturna događanja čuva duhovni, nacionalni i kulturološki identitet Srijema te kroz međusobne susrete iseljenih Srijemaca i onih koji su u njemu ostali živjeti iskazuje trajno zajedništvo Srijemaca ma gdje bili. 
Ovogodišnji »Dani Srijema« započeli su 12. i 13. siječnja organizacijom tradicionalne »Srijemske svinjokolje« koja za Srijemce, bez ikakvog pretjerivanja, znači povratak izvorištima kolektivne svijesti jer je svaki korak do konačnog užitka u neposredno pripremljenim jelima i onim odnjegovanim sušenjem, dimljenjem i drugim prakonzervatorskim postupcima, precizno obredno definiran i kodificiran, a samo se u nijansama razlikuje od mjesta do mjesta.
EKSPLOZIJA HRVATSKE GASTRO-NOMIJE: Činjenica je da prvo desetljeće novog tisućljeća donosi eksploziju hrvatske gastronomije, što je fenomen koji počinje zanimati i svjetske eksperte, jer naša najbolja kuhinja znalcima iz svijeta izgleda poznato s obzirom na činjenicu da je ona dio većih gastronomskih cjelina: mediteranske, srednjoeuropske ili balkanske, a ipak je nedvojbeno autentična. Uzimajući to u obzir, kao i spoznaju kako i vrlo jednostavna narodna kuhinja ima svoju univerzalnu privlačnost, što se iz godine u godinu sve više provlačila kroz medije i postala »oaza« suvremenog, strogo definiranog »brzog« načina života, tradicionalna srijemska svinjokolja dobiva još veću težinu i značaj u čuvanju bogate kulturne baštine, tradicije i običaja koji su srijemske Hrvate obilježili kao narod.
U »radnom« dijelu »Srijemske svinjokolje«, koji se odvijao u jutarnjim i poslijepodnevnim satima te subote i nedjelje, u kojem su se na tradicionalan način spremale nadaleko poznate srijemske delicije (rezalo meso, topili čvarci, pravili švargli, krvavice i kobasice...) sudjelovalo je deset ekipa iz cijele Hrvatske: Slankamenci iz Virovitice, Zadra i Zagreba, Golubinčani i Beščani iz Zagreba, Hrtkovčani iz Zagreba i Jakšića, Nikinčani iz Novigrada Podravskog, i uvijek dragi srijemski gosti, Bunjevci iz Društva vojvođanskih i podunavskih Hrvata. Za ručak se kuhao tradicionalni paprikaš, pekle krafne i salenjaci, kuhalo vino i rakija, a sve se to događalo pred brojnim promatračima koji su se u ta dva dana, pokraj restorana »Zlatna medalja« u vlasništvu Beščanina Smiljka Barišića, i sami mogli uvjeriti u poznatu i priznatu kvalitetu domaćih srijemskih proizvoda. 
U večernjim satima, u subotu 12. siječnja i nedjelju 13. siječnja, održana je srijemska večera na kojoj su služeni srijemski specijaliteti sprem-ljeni tog dana, uz izvornu srijemsku glazbu »Tamburaša iz Golubinaca«, članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Tomislav«, na čelu s legendarnim Ilijom Žarkovićem – Žabarom. U ta dva dana, (i dvije večeri), Srijemci su pred petstotinjak gostiju uspjeli pokazati svo bogatstvo svoje kulture i tradicije, običaja koje su generacijama stvarali i njegovali u burnim stoljećima provedenim u širokoj srijemskoj ravnici i koji su ostavili dubok, neizbrisiv trag u širokoj lepezi hrvatske kulture
Zlatko Žužić    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika