Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Sjećanje na Iliju Kujundžića i 
Miju Mandića
 
Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan  Antunović« iz Subotice priređuje večer pod nazivom »Sjećanje na Iliju Kujundžića i Miju Mandića«, u povodu 150. obljetnice rođenja ove dvojice velikana, učenika i sljedbenika Ivana Antunovića. Večer će se održati u utorak, 29. siječnja, u čitaonici Gradske knjižnice. Predavači su mons. Stjepan Beretić i dr. sc. Slaven Bačić. Početak je u 19 sati.
 
Predstavljanje »Rječnika govora 
bačkih Hrvata« u  Somboru
 
U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« u Hrvatskom domu u Somboru 31. siječnja bit će predstavljen »Rječnik govora bačkih Hrvata« dr. Ante Sekulića iz Zagreba. O djelu će govoriti – dr. Andrija Kopilović, mr. Andrija Anišić, dr. Slaven Bačić i sam autor. U okviru književne večeri bit će prikazan film o životu i radu dr. Ante Sekulića, autora Rajka Ljubiča.
 
Nova ravnateljica 
Hrvatske matice iseljenika 
 
Danira Bilić (rođena 1969. godine u Šibeniku) preuzela je 18. siječnja dužnost ravnateljice Hrvatske matice iseljenika. Na dužnost ravnateljice dolazi s mjesta voditeljice Odbora za promicanje olimpizma Hrvatske olimpijske akademije. Danira Bilić, rođena Nakić iznimno uspješnu sportsku karijeru započela je 1987. godine u rodnome Šibeniku i profesionalno se bavila košarkom do 1997. Košarkaški uspjesi, između ostaloga, donijeli su joj jedno olimpijsko srebro i dva svjetska, dvije bronce s europskih prvenstava, jedno osvojeno prvenstvo i dva osvojena kupa bivše SFRJ, dva osvojena prvenstva i tri kupa Hrvatske. Tri puta proglašena je najboljom košarkašicom Europe, a 1991. godine izabrana je za najbolju sportašicu Hrvatske. Dobitnica je nagrade Franjo Bučar i Radivoje Korać. Nakon uspješne košarkaške karijere od 1997. do 1998. godine sportski je direktor ženskog KK »Croatia«, a od 1999. do 2002. godine bila je trener juniorskog KK iz Valencije, Španjolska. Vrativši se u domovinu društveno se angažirala u promociji sporta i obrazovanja, te kao članica HDZ-a postaje zastupnica u Hrvatskom saboru (2004.-2005.), te zastupnica Gradske skupštine grada Zagreba. Uz vrlo zahtjevan rad i treninge, kao uspješna košarkašica završila je i stručni studij poslovne ekonomije, smjer turističko poslovanje pri Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, te baccalaureat poslovne ekonomije, smjer trgovinsko poslovanje Visoke poslovne škole Libertas u Zagrebu. U javnosti je zapažen i njen članak »Vrijednosti olimpizma u odgoju djece i mladih« objavljen u zborniku radova međunarodne konferencije »Kondicijska priprema sportaša«.
Danira Bilić tijekom svoje sportske karijere imala je priliku susretati se s Hrvatima diljem svijeta i upoznati se sa životom i problemima hrvatskih iseljenika, a i sama je sedam godina živjela izvan Hrvatske, što će joj uvelike pomoći u uspješnom obavljanju dužnosti ravnateljice Hrvatske matice iseljenika.
(HMI)
»Goranov vijenac« Jasni Melvinger
 
Neposredno prije zaključenja lista, dobili smo informaciju da je književnica Jasna Melvinger iz Novog Sada dobitnica ovogodišnje nagrade »Goranov vijenac« za ukupan doprinos hrvatskoj pjesničkoj umjetnosti. Zamišljena kao krunska potvrda iznimnih opusa pjesništva, nagrada »Goranov vijenac« ustanovljena je 1971. godine, a dodjeljuje je stručno povjerenstvo sastavljeno od renomiranih pjesnika, kritičara poezije i bivših dobitnika te nagrade. Ove godine stručno su povjerenstvo činili: akademici Ivan Rogić Nehajev i Tonko Maroević, pjesnik i kritičar, prošlogodišnji dobitnik ove nagrade Mile Stojić iz Sarajeva, pjesnik i kritičar Miroslav Mićanović iz Zagreba, te pjesnik i kritičar Delimir Rešicki iz Osijeka. Kako saznajemo, nagrada Jasni Melvinger dodijeljena je jednoglasno. 
Nagrada se sastoji od »Vijenca«, rada akademskog kipara Vojina Bakića, novčane nagrade i diplome. Uručuje se na prvi dan proljeća, 21. ožujka, u okviru tradicionalne pjesničke priredbe »Goranovo proljeće« što se priređuje u Lukovdolu, rodnom mjestu Ivana Gorana Kovačića.
Podsjetimo, za svoj pjesnički opus Jasna Melvinger je prije dvije godine dobila nagradu za životno djelo, koju u okviru Pjesničkih susreta »Drenovci« dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika.
 
Prva hrvatska glagoljska početnica
 
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prošloga četvrtka predstavljen je pretisak Prve hrvatske glagoljske početnice iz godine 1527., objavio je HRT. Jedini primjerak dragocjene Početnice Nacionalna knjižnica otkupila je sredinom prošle godine od minhenskog antikvara Antona Kovača. 
Faksimilni pretisak Prve hrvatske glagoljske početnice iz 1527. s transliteracijom i pogovorom akademika Josipa Bratulića važna je knjiga u hrvatskoj povijesti, a njezino predstavljanje blagdan je knjige, istaknuto je na predstavljanju.
 
»Hladno pivo« u Beogradu
 
Hrvatski punk bend »Hladno pivo« održat će veliki koncert 29. veljače u Beogradu. Oni će nastupiti u Dvorani sportova u Novom Beogradu, piše »Blic«.
»Hladno pivo« već nekoliko godina važi za najatraktivniji hrvatski koncertni bend s velikim brojem fanova na području bivše Jugoslavije. 
Svi njihovi dosadašnji koncerti u Srbiji bili su odlično prihvaćeni, a posljednji put su nastupili u rujnu prošle godine na »Jelen pivo live festivalu« u Beogradu.
Bend postoji već 20 godina, a osim velikog broja nagrada »Porin« bili su i više puta nominirani za MTV Adria nagradu. Odlikuje ih žestok zvuk i duhoviti, inteligentni i često angažirani tekstovi frontmena Mileta Kekina. 
Posljednji album »Knjiga žalbe« objavili su prošle godine i tada je čitava njihova turneja bila unaprijed rasprodana. 
Karte za beogradski koncert, po cijeni od 800 dinara, naći će se uskoro u pretprodaji, najavljuju organizatori. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika