Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zimska likovna kolonija

Prošle subote na salašu Pavla i Stane Matarić u Gradini održana je Prva zimska mini kolonija Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Ovaj je salaš nadomak Sombora već duže vrijeme poznat kao okupljalište naivnih i profesionalnih slikara i mjesto gdje se sve češće organiziraju skupovi slikara različitih profila. Ovaj put gosti su bili dvadesetak slikara Likovnog odjela HKC  »Bunjevačko kolo«, koji su u zimskoj idili stvarali svoja prva ovogodišnja slikarska djela. Iako je, nažalost, snijega ponestajalo, hladnoća vjetra, uspavana priroda i pucketanje drva iz kaljeve peći inspirirali su ove slikare na malo drugačija djela nego što smo ih navikli gledati. Svaka nastala slika zračila je mirnoćom, smirenošću i stekao se dojam kao da je vrijeme na slikama stalo. Ipak, svakako, samo ozračje na koloniji je bilo užurbano, pjevalo se, družilo, pričali su se vicevi, baš onako kako je to kod nas Hrvata-Bunjevaca s ovih prostora, kada se drže skupovi i prela. Pokraj odlične hrane, služeno je i vino iz Benkovca, iz naše postojbine, pa što je još drugo trebalo tražiti za jačanje inspiracije.
Na početku susreta gostima su se obratili domaćini - Pavle i Stana Matarić, koji su umjetnicima poželjeli uspješan rad, nakon čega je uslijedio bogati doručak, a onda je bjelina platna počela nestajati. Među ostalim slikarima, tu je bila i Ruža Tumbas, poznata slikarica koja je prošle godine proslavila 50 godina svoga likovnog stvaralaštva. Radila je slike u pastelu i ulju. Među starijima je bila i Cilika Dulić, kojoj su najveća inspiracija za slikanje salaši koje već više od 35 godina prenosi na platna. Također su i dvije umjetnice koje rade u tehnici slame na ovoj koloniji pokazale koliko su vješte i sa slikarskim kistom –Marija Vojnić i Nedeljka Šarčević. Blaženi među ženama bili su Rudolf Sedlar iz Čantavira i Ivan Šarčević, koji su ponosni na to što se njihove slike nalaze na skoro svakom kontinentu našeg planeta. Od mlađih umjetnica zanimljive slike su uradile Zdenka Sudarević, Josipa Križanović, Sonja Skenderović, Snežana Kiš i Ildiko Slacki.
U ime gostiju za naš tjednik kratku izjavu dao je Josip Horvat, pročelnik Likovnog odjela. Na pitanje – kako je uopće nastala ideja za ovakav susret, odgovorio je: »Ideja za ovaj susret nastala je prošle jeseni, kada je na ovom istom salašu organizirana kolonija Colorit u organizaciji HKUD ‚Vladimir Nazor‘ iz Sombora, čiji su gosti, među ostalima,  bili i slikari Likovnog odjela HKC ‚Bunjevačko kolo‘. Osobno potaknut velikim gostoprimstvom i marljivošću, kojeg su pokazali vlasnici ovog salaša, osmjelio sam se zamoliti ih da nam omoguće ponovno posjetiti ovaj salaš u okviru jedne mini kolonije. Ideja je bila da kolonija bude baš zimska, jer upravo to manjka u sadržaju slika i radova, koje rade slikari HKC-a.« Na pitanje – što bi posebno istaknuo u svezi s ovom kolonijom, skrenuo je pozornost na nešto što je sigurno – da su svi gosti oduševljeni salašom, ambijentom, a osobito domaćinima te da će na ovoj koloniji nastati sigurno nezaboravni radovi, koji će obogatiti ne samo naše umjetnike, nego i prostorije HKC-a, ali i salaš naših domaćina. Svakako, postoji ideja da se i na ljeto i na jesen organizira sličan skup.     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika