Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Studij pjesme

Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu organizira  u mjesecu siječnju ove godine tradicionalnu kulturnu manifestaciju »Dani Srijema«, s ciljem očuvanja bogate srijemske tradicije u širokoj lepezi hrvatske kulture. 
U okviru te manifestacije, koja će kroz brojna događanja potrajati mjesec dana, prošlog je petka, 18. siječnja, održana književna večer posvećena Miroslavu Slavku Mađeru, nedvojbeno najvećem imenu suvremene srijemske književnosti, na kojoj je predstavljena i njegova najnovija knjiga »Studij pjesme« u izdanju zagrebačke izdavačke kuće »Altagama«.
NOVA KNJIGA: Književnik i novinar Miroslav Slavko Mađer rođen je 1. srpnja 1929. godine u srijemskom selu Hrtkovci, gimnaziju je završio u Vinkovcima, a studij književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1957. godine službovao je u Osijeku i Vinkovcima kao profesor, a neko vrijeme radio je i kao kazališni djelatnik, dramaturg i ravnatelj vinkovačkog kazališta. U Vinkovcima uređuje književne publikacije i organizira brojne književne susrete i manifestacije te surađuje u lokalnim listovima i zbornicima. Prelaskom u Zagreb 1965. godine zapošljava se u programima Radio Zagreba (Literarna redakcija, Umjetnički i Dramski program), gdje piše osvrte na nove knjige, uređuje emisije poezije, adaptira književna djela – posebno za »Radio roman«, emisiju u kojoj je jedno vrijeme bio i urednik i dramaturg, sve do umirovljenja.
O novoj knjizi Miroslava Slavka Mađera »Studij pjesme« govorila je urednica izdanja prof. Višnja Bošnjak, a o samom autoru i njegovom bogatom opusu dr. sc. Branimir Bošnjak.
KNJIŽEVNIK I NOVINAR: »Mađer je sa svojim opusom zastupljen u mnogim antologijama poezije i prevođen na strane jezike, a kao kritičar i novinski žurnalist surađivao je gotovo u svim radijskim, a povremeno i televizijskim emisijama (Marulova korablja, Susreti, Priče za laku noć, Poezija naglas...), i poslije umirovljenja sve do danas. Dugi je kontinuitet njegovog rada – od literarnih početaka (Novine mladih, Narodni list, Vjesnik, Telegram, Oko, Krugovi, Republika, Književna revija, Forum, Riječka revija...) pa sve do današnjih dana surađuje kao pisac i žurnalist u listovima i časopisima kao što su – Vinkovački list, Putujući Slavonijom, Glas Slavonije, Hrvatsko slovo, Vijenac, Forum, Mogućnosti, Republika, Vjesnik, Večernji list, Književna revija, Književna Rijeka...«, rekao je u predstavljanju autora dr. Bošnjak. 
Nakon književne večeri u prostorijama Udruge otvorena je i izložba slika Barbare Močilac, podrijetlom iz srijemskog sela Nikinci, nazvane »Sjećanja«, u kojima je autorica izložila radove iz svog srijemskog ciklusa kroz koji je ovjekovječila svoja sjećanja na pitomost i pitoresknost te ljudskost i toplinu Srijema iz kojeg je, kao i brojni srijemski Hrvati, prognana početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.  
Zlatko Žužić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika