Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Diploma polaznicima osnovne informatičke obuke
 
Svečana dodjela diploma polaznicima osnovne informatičke obuke organizirana je u petak, 18. siječnja, u prostorijama Međuopćinske organizacije gluhih i nagluhih lica. Obuka u trajanju od dva mjeseca, organizirana za gluha i nagluha lica, ostvarena je suradnjom Nacionalne službe za zapošljavanje i Narodnog univerziteta »Božidar Adžija« iz Beograda, koji je bio i izvođač obuke. 
»Obuku je uspješno završilo ukupno devet polaznika iz Subotice, koji su bili veoma motivirani za učenje te na kraju vrlo zadovoljni obukom. Oni su, također, iskazali veliku zainteresiranost za daljnje usavršavanje, jer smatraju kako će time imati veće šanse za zaposlenje«, navodi se u priopćenju Nacionalne službe za zapošljavanje filijala Subotica.
Inače, tijekom ove godine, namjera Nacionalne službe za zapošljavanje je da se organiziraju i prekvalifikacije i dokvalifikacije za lica s invaliditetom.  
J. K.
 
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 
u pravoslavnoj crkvi
 
U nedjelju, 20. siječnja, molitvena osmina za jedinstvo kršćana održana je u pravoslavnoj crkvi Vaznesenja Gospodnjeg. Toga dana tema je bila »Opominjite neuredne, sokolite malodušne«. Molitvu su predvodili otac Dragan Stokin, koji je održao slovo, i otac Miodrag Šipka, paroh crkve Vaznesenja Gospodnjeg. Ovome molitvenom susretu bili su nazočni – mons. dr. Andrija Kopilović, biskup Ivan Pénzes i mr. Mirko Štefković. 
M. T.
 
Druga međucrkvena 
biskupska konferencija 
 
Druga međucrkvena biskupska konferencija održava se danas, 25. siječnja, u Biskupskom domu (Trg Svete Terezije 3) u Subotici. Sudjeluju preuzvišena gospoda – mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, mons. dr. Ivan Pénzes, biskup subotički, mons. Huzsvár László, biskup zrenjaninski u. m., mons. Đuro Gašparović, pomoćni biskup đakovačko-srijemski i generalni vikar za Srijem, kao i preosveštena gospoda episkopi – gospodin Irinej, episkop bački, gospodin Porfirije, naslovni episkop jegarski i vikar bački, te preuzvišena gospoda – Samuel Vrbovsky, biskup Slovačke evangeličke crkve, Árpád Dolinsky, superintendent Evangeličke crkve i István Csete Szemesi, biskup Reformatske kršćanske crkve.
Nakon konferencije, koja je zatvorenog tipa, u 17 sati bit će svečano bogoslužje u katedralnoj crkvi. Toga dana je završetak molitvene osmine i dan zaštitnika subotičke biskupije. Na kraju svete mise u katedrali svi prisutni biskupi podijelit će blagoslov u svom obredu. 
J. K.
 
Izgradnja kazališta upitna?!
 
U fokusu subotičke javnosti, nakon kraće stanke, ponovno se našlo pitanje izgradnje novog kazališta, jer je gradonačelnik Géza Kucsera, na posljednjem brifingu 21. siječnja, istaknuo nezadovoljstvo odlukom da se iz republičkog Nacionalnog investicijskog plana ne izdvoje sredstva za nastavak izgradnje zgrade Narodnog kazališta. Prema njegovim riječima izgradnja kazališta ove je godine u kritičnoj fazi, jer slijedi izgradnja dijafragme i betoniranje temeljne ploče i skeleta zgrade do visine od 9 metara. »Nastavak gradnje u ovoj godini je izuzetno važan, jer se ta temeljna ploča mora opteretiti određenim teretom kako podzemne vode ne bi nanijele štete te podigle tu ploču. Dok se vrši gradnja, u tom segmentu su uključene crpke koje smanjuju razinu podzemnih voda i tako osiguravaju gradnju. Međutim, crpke ne mogu raditi cijele godine i zato treba opteretiti temeljnu ploču, koja će se početi betonirati ovih dana, za što su neophodna sredstva«, rekao je Kucsera i dodao, da bi za nastavak radova u ovoj godini bilo potrebno 300 milijuna dinara. Podsjetimo se – predsjednik općine Géza Kucsera je još 7. ožujka 2007. godine, na sastanku s republičkim poslanicima Saveza vojvođanskih Mađara Bálintom Pasztorom i Lászlóm Vargom, istaknuo kako je Subotica u nepovoljnom položaju kada je riječ o raspodjeli sredstava državnih fondova namijenjenih za razvoj gospodarstva i infrastrukture, jer je od sredstava Nacionalnog investicijskog plana dobila 3,5 puta manje nego što joj prema broju stanovnika pripada. 
O. P.
 
»Debeli četvrtak« u DSHV-u
 
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva sve svoje članove i simpatizere na tradicionalno održavanje dana »Debelog četvrtka«, koji će se održati u Domu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (Beogradska cesta 31) u četvrtak, 31. siječnja s početkom u 18 sati.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika