Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

[oka~ki bal
 
»Šokački bal« u Baču održat će se 26. siječnja u dvorani hotela »Central-lux«. Početak je u 19 sati. Uz prigodan program goste će zabavljati tamburaški sastav iz Bačkog Brega. Osim ostalih balu će nazočiti predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Konzulata RH u Subotici, Zajednice bačkih Hrvata iz Vinkovaca, Matice iseljenika iz Vukovara, Općine Nijemci, lokalne samouprave, KUD-ova, te konjičkog kluba »Mustang« iz Ravnog Sela. Cijena ulaznice iznosi 1000 dinara.
Prelo u Keru
 
U vjeronaučnoj dvorani crkve svetoga Roka u Subotici, u subotu 26. siječnja na prelu će se okupiti, uglavnom, mještani naselja Ker. Uz prigodan program, igrokaz i tombolu, okupljene će zabavljati tamburaški ansambl »Biseri« iz Subotice. 
U cijenu ulaznice od 700 dinara uračunati su večera i piće.  
Veliko prelo 2008. u Subotici
 
Već tradicionalno, ove godine 130. po redu, Veliko prelo održat će se u subotu 2. veljače, u Dvorani sportova u Subotici. Po riječima organizatora, predsjednika IO Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Davora Dulića, Veliko prelo službeno počinje u 19.30 sati, a osim tamburaškog orkestra HKC »Bunjevačko kolo«, koji će svirati tijekom protokolarnog dijela programa, nastupit će Zvonko Bogdan s osam tamburaša iz Novog Sada, te gosti iz Hrvatske – tamburaški ansambl »Dike« iz Vinkovaca i Aki Rahimovski (ex Parni valjak). Naravno, neće izostati ni tradicionalni izbor najljepše prelje, najljepše preljske pisme te tombola.
 
Natje~aj za najljep{u prelju
 
Djevojke starije od 15 godina, koje se žele natjecati na izboru za najljepšu prelju u okviru manifestacije »Veliko Prelo 2008.«, mogu se prijaviti u prostorijama Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, Preradovićeva 4, Subotica, 024 555 589, ili kod Mire Temunović 064 1033582.
Natječaj je otvoren do 30. siječnja.  
 
[oka~ko prelo
 
»Šokačko prelo« u Bačkom Bregu, u organizaciji HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević«, održat će se u subotu 2. veljače u Domu kulture. Početak je u 19 sati. Goste će zabavljati Šima Jovanovac i KUD »Lovor« iz Trnjana (Republika Hrvatska). Šima Jovanovac dolazi iz Gradišta – bećarski sin, Hrvat i Šokac koji se već više od četvrt stoljeća bavi glazbom koju je obogatio kao autor tamburaških skladbi koje su postale evergrini hrvatske glazbe. Nastupao je i nastupa na narodnim i tamburaškim festivalima. Čovjek je kojeg dijaspora nosi u srcu, nosi status umjetnika i odlikovan je za doprinos u kulturi. Naravno, sve to uz poznati bereški paprikaš i gibanicu. 
Cijena ulaznice iznosi 500 dinara.
Veliko bunjeva~ko-{oka~ko prelo 2008. 
u Somboru
 
Veliko bunjevačko-šokačko prelo 2008. održat će se u subotu, 2. veljače, u Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Somboru u organizaciji HKUD »Vladimir Nazor«. Uz prigodni program za prelo, koji pripremaju recitatorska i folklorna sekcija, goste će zabavljati tamburaški ansambli »Fijaker« iz Osijeka i »Đuvegije« iz Sombora. Neće izostati ni tombola. U cijenu ulaznice od 1400 dinara uračunati su večera i piće. 
Prelo u Leme{u
 
Tradicionalno prelo u Svetozaru Miletiću održat će se u dvorani Doma kulture u subotu 2. veljače. Goste će zabavljati tamburaški ansambl »Biseri« iz Subotice. 
Cijena ulaznice iznosi 850 dinara.
J. K. i M. T.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika