Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sveti Vinko

Već po tradiciji, blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara, svečano se proslavlja izlaskom u vinograd u nastojanju tradicionalnog obilježavanja početka nove vinorodne godine. Subotički vitezovi vina iz reda »Arena Zabatkiensis«, skupa sa svojim domaćinima i brojnim prijateljima vina iz ovoga kraja, u utorak 22. siječnja izašli su na Hajdukovo, obišli zasade i na koncu, degustirali mlado vino. 
Pero Horvacki, zamjenik predsjednika Općine Subotica
Skupa s gradonačelnikom Gézom Kucserom, bio sam nazočan obilježavanju blagdana Svetog Vinka na Hajdukovu i imao prigodu kušati nova vina, koja su vrlo kvalitetna i imaju dobru perspektivu. Proizvodnja vina ima veliki potencijal na našem području, a u skorijoj budućnosti, uz asistenciju lokalne samouprave, nastojat će se unaprijediti projekt brandiranja autohtonih vinskih sorti iz ovih krajeva.   
Miodrag Kujundžić, vitez vina i vinski stručnjak
Na Hajdukovu se okupilo 20 proizvođača vina iz ovih krajeva, obavljena je svečana rezidba zasada kevedinke, poznate vrste naših vinograda. Nakon posjeta vinogradu, uslijedila je degustacija 7-8 vrsta mladog vina iz prošlogodišnje berbe. Od bijelih vina kušala su se: kevedinka, talijanski i rajnski rizling, chardonnay, ezerjo i nekoliko mađarskih vina koje su donijeli prijatelji, članovi viteškog reda iz Segedina, dok su iz skupine crnih vina degustirana: kadarka, merlot i cabernet. S obzirom da je protekla godina imala puno sunčanih dana, i onaj tko je brao u optimalnom roku kada je šećer maksimalan, a vinska kiselina usklađena, uz naravno kvalitetno uskladištenje i tretman, trebao bi imati kvalitetan rod prošlogodišnjih vina.
D. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika