Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski odjel uskoro u mati~noj zgradi?

Kao što smo u prošlom broju pisali, Gimnaziju »Svetozar Marković« u Subotici prošloga je četvrtka, 17. siječnja, posjetio pokrajinski tajnik za obrazovanje i kulturu Zoltán Jeges, koji je svečano predao na upotrebu dvije nove prostorije u potkrovlju zgrade. Sredstva za radove na rekonstrukciji tavanskog prostora osiguralo je Izvršno vijeće AP Vojvodine i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu. Osiguravanjem ovih prostorija, veličine oko 220 četvornih metara, kako je istaknuto, otvara se mogućnost da učenice gimnazijskog odjela na hrvatskom jeziku – koje trenutačno nastavu pohađaju u Mađarskoj jezičnoj gimnaziji »Dezső Kosztolányi« – pređu u svoju matičnu zgradu. 
OSIGURAN PROSTOR: Pokrajinski tajnik Zoltán Jeges je tim povodom izrazio zadovoljstvo što se mogao ostvariti jedan od osnovnih ciljeva pokrajinskih vlasti, a to je stvaranje uvjeta za održivi razvoj svih nacionalnih zajednica u Vojvodini. »Budući da je hrvatska zajednica svoja htijenja izrazila kasnije u odnosu na druge, te da je nedostajao prostor za realiziranje školskog programa u potpunosti, u smislu Povelje o zaštiti manjina, s jedne strane bilo je potrebno formirati gimnazijski odjel, a s druge strane i osnovnoškolsko obrazovanje od prvog do osmog razreda. U tom htijenju otvoren je gimnazijski odjel, uz velike probleme koji su u prvoj fazi bili, i veoma nam je drago što je subotička Gimnazija osigurala prostor, iako ga u početku nije imala. Jedino rješenje da u Gimnaziji bude hrvatski odjel, bilo je preurediti tavanski prostor na ovaj način, i sada će se ovdje preseliti neki kabineti, a stvorit će se osnove za formiranje učionica u kojima će moći bez problema djeca učiti na hrvatskom«, rekao je Jeges, izrazivši nadu da će se u ovoj školskoj godini riješiti pitanje i sedmog i osmog razreda na hrvatskom jeziku, te da u pogledu osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja »nećemo imati prob-lema«. 
PROBLEM OPREMANJA: Ravnatelj Gimnazije »Svetozar Marković« Slobodan Čamprag je ukazao kako nove prostorije nisu klasične učionice, te da će se u njima odvijati kabinetska nastava. »Postoji jedan mali problem da se ovaj prostor ‘popuni’. Bilo bi dobro da se on što prije opremi, kako bi se naši učenici iz hrvatskog odjela, koji su podstanari, mogli vratiti, i da im se osigura jedna klasična učionica u matičnoj zgradi, gdje bi mogli pohađati nastavu kao i sva druga djeca u ovoj školi«, rekao je Čamprag.
Na pitanje novinara tko će osigurati sredstva za opremanje kabineta, Čamprag je rekao da se to još ne zna i da glede toga još predstoje razgovori. Upitan za termin preseljenja hrvatskog odjela, naveo je da ono ovisi od brzine opremanja novih prostorija, ali kako bi volio da to bude što prije, odnosno od početka drugog polugodišta. On je također najavio da će se javiti problem učionica kod pokretanja trećeg razreda na hrvatskom, jer će dva hrvatska odjela dotad nastavu pohađati u istoj učionici u dvije smjene. Ravnatelj Gimnazije je također podsjetio da je otvorenjem hrvatskog odjela, subotička Gimnazija postala jedina srednja škola u Srbiji s nastavom na tri jezika.
U ime lokalne samouprave predaji prostorija bili su nazočni gradonačelnik Subotice Géza Kucsera i dogradonačelnik Pero Horvacki. Gradonačelnik je podsjetio kako lokalna samouprava ulaže napore da se svim manjinskim etničkim skupinama u gradu osigura, ustavom garantirano, školovanje na materinjem jeziku. »Kako bi se stvorili potrebni uvjeti za to potrebno je duže vrijeme, jer za učiniti to odjednom, mi sredstava i mogućnosti nemamo. Ali siguran sam da u jednoj suradnji sa svim čimbenicima u općini možemo brže, efikasnije i bolje to osigurati. Treba blagovremeno definirati zahtjeve, a naša je obveza pronaći načine i izvore da te zahtjeve ispunimo«, rekao je Géza Kucsera, izrazivši nadu da će osiguravanjem ovih prostorija nastavak školovanja djece na hrvatskom jeziku biti u kontinuitetu i da u budućem razdoblju za to neće biti nikakvih tehničkih problema.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika