Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Pro­mo­ci­ja Lek­si­ko­na po­du­nav­skih
Hr­va­ta–Bu­nje­va­ca i Šoka­ca u Som­bo­ru

U prostorijama Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva »Vladimir Nazor« u Somboru, 10. lipnja je održana promocija prvog sveska Leksikona podunavskih Hrvata– Bunjevaca i Šokaca. Na promociji je govorio glavni urednik Leksikona dr. sci. Slaven Bačić kao i prof. Tomislav Žigmanov, autor suradnik.

Tri­bi­na o Ba­lin­tu Vuj­ko­vu u Za­gre­bu

U organizaciji Matice hrvatske u Zagrebu i zagrebačke Udruge za potporu bačkim Hrvatima 11. lipnja u 19 sati u palači Matice hrvatske bit će održana tribina o Balintu Vujkovu (1912. -1987.), hrvatskom književniku i sakupljaču narodnih pripovjedaka. O njegovom književnom radu i knjigama narodnih pripovjedaka govorit će Lazar Merković, Branimir Donat, Janja Prodan, Sanja Vulić i Milovan Miković.

Me­di­ta­ci­je u Župi Isu­so­va Us­kr­snu}a

U subotičkoj župnoj crkvi Isusova Uskrsnuća, u petak 11. lipnja s početkom u 20 i 30 sati, bit će održana prva meditacija na temu »Poziv«. Ovakve meditacije će se održavati svakog drugog petka u mjesecu u crkvi Isusova Uskrsnuća.

Okru­gli stol »O umjet­no­sti u teh­ni­ci
sla­me« i Ko­lo­ni­ja sla­mar­ki

Na Dječjem odjeljenju Gradske biblioteke Subotica 11. lipnja s početkom u 11 i 30 sati bit će održan okrugli stol na temu »O umjetnosti u tehnici slame« na kojemu učestvuju prof. dr. Marijan Đurek, dr. Juraj Baldani i Višnja Slavica Gabout, dok će se 12. i 13. lipnja održati dvodnevna kolonija slamarki u župi sv. Josipa u Đurđinu.

Iz­ložba sli­ka Iva­na Ma­nje­ska

U velikoj sali Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« 15. lipnja u 19 sati bit će otvorena izložba slika Ivana Manjeska člana Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Zainteresirani mogu pogledati likovne radove do 20. lipnja od 10 do 12 i od 16 do 19 sati.

Ob­ja­vlje­na pr­va dva sve­ska iza­bra­nih dje­la An­te Ko­vačića

U povodu 150. obljetnice rođe-nja klasika hrvatske književnosti Ante Kovačića, zagrebački nakladnik »Dom i svijet« objavio je prva dva, od četiri, sveska kritičkog izdanja Kovačićevih Izabranih djela kojih je urednik Miroslav Šicel. Prva knjiga sadrži Pripovijesti, te Pripovjedačke i dramske fragmente, a priredio ju je Tihomil Maštrović. Drugu je knjigu priredila Hrvojka Mihanović Salopek, a donosi Kovačićeve romane »Baruničina ljubav«, »Fiškal« i »Među žabari«. Oba sveska sadrže opsežne pogovore s bogatim prilozima koji obuhvaćaju napomene, rječnik, tumač i kazala.

Pro­mo­ci­ja knji­ge »Bio jed­nom je­dan ja«

Promocija knjige »Bio jednom jedan ja«, pripovijesti Blaška Gabrića koje je zabilježila Marija Šimoković, održana je  8. lipnja u čitaonici Gradske biblioteke u Subotici. Na književnoj večeri sudjelovali su Marija Šimoković i Blaško Gabrić.

Su­sret naj­mlađih zbo­ro­va u Su­bo­ti­ci

U nedjelju 19. lipnja bit će održan susret dječjih župnih zborova pod nazivom »Zlatna harfa«. Na ovogodišnjoj »Zlatnoj harfi«, osamnaestoj po redu, očekuje se 14 zborova. Sudjelovat će mališani Subotičke biskupije. Časna s. Mirijam Pandžić, koja je organizatorica ove smotre, poziva i očekuje sve zborove i zborovođe u katedrali svete Terezije Avilske. Početak susreta je u 15 i 30 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika