Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iz­ložba fo­to­gra­fi­ja o svad­be­nim običaji­ma bu­nje­vačkih Hr­va­ta

U Zavičajnoj galeriji »Dr. Vinko Perčić« 8. lipnja otvorena je izložba fotografija zastupljenih u fotomonografiji »Naši mladenci« Stanke Kujundžić. Izložene fotografije prikazuju bunjevačka vjenčanja, a nastanak fotografija datira od 1879. do 1970. godine.
    Brojne posjetitelje izložbe pozdravila je povjesničar umjetnosti i etnolog Olga Kovačev Ninkov koja je istakla zaslugu Stanke Kujundžić što je svojim zalaganjem, u vrijeme dok je obnašala dužnost potpredsjednice Skupštine općine Subotica od 1992. do 1996. godine, doprinijela da se galerija »Dr. Vinko Perčić« adaptira i otvori.
    Nakon što je Marija Jaramazović otpjevala pjesmu »Hej, salaši«, o postavki izložbe i o fotomonografiji Stanke Kujundžić prvo je govorila na mađarskom jeziku etnolog i povjesničar književnosti Judita Rafai, a potom je Olga Kovačev Ninkov govorila o fotografijama na kojima je zabilježen onaj dan kada su djevojke koje se udaju »postajale kraljice svojih snova«, i one su doista i izgledale kao kraljice o čemu kazuju izložene fotografije.
    »Vjenčanja i svadbeni običaji jedni su od najljepših običaja koji se vezuju za život ljudi. Rad Stanke Kujundžić o svadbenim običajima bunjevačkih Hrvata je izuzetan zbog toga, što je ona odabrala segment iz kulturne baštine kojim se drugi nisu bavili. U Subotici su se prvi fotografi javili 1860. godine, a već je 1880. godine bilo više foto-ateljea u gradu. Ova izložba se može doživjeti i kao povijest fotografije. Na fotografijama su uočljivi načini fotografiranja, jer na najstarijim fotografijama, koje su ovdje izložene, mladenci su vrlo ‘statični’, dok se već na prekretnici stoljeća uočava transformacija i ‘slobodniji’ način postavljanja mladenaca prije fotografiranja, koji više ne gledaju isključivo u pravcu fotoaparata, nego gledaju jedno u drugo. Jedan od aspekata ove izložbe je i uvid u nošnje mladenaca i kako se nošnja mijenjala«, rekla je Olga Kovačev Ninkov, ističući kako sasvim sigurno nije slučajno što je upravo jedna žena sakupljala fotografije mladenaca i što se bavila istraživanjem svadbenih običaja bunjevačkih Hrvata, jer vjenčanje ima vrlo ličnu, emotivnu dimenziju, a to jest dan o kojem maštaju djevojke, kada će sebe vidjeti kao kraljice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika