Arhiv tekstova Arhiv tekstova

[kolsko zvono opet zvoni

Tri su tjedna škole, tijekom božićnih blagdana i novogodišnjeg raspusta, bile puste i prazne. Školarci svih dobnih uzrasta s radošću su ih napustili posljednjim prosinačkim školskim zvonom. Umjesto brojnih sati, gradiva, zadaća, ispitivanja, ocjenjivanja i ostalih dodatnih obveza, uslijedilo je vrijeme »slobode« i beskrajnog uživanja u njoj. 
RASPUST: Prekrasan »bijeli« Božić, ogrnut snijegom koji već godinama nije padao koncem prosinca, dodatno je uljepšao idilu najljepšeg od svih blagdana. Uslijedio je i doček Nove nam 2008. godine, a potom i još dva tjedna zimskog raspusta koje je svatko prema svojim željama i mogućnostima mogao iskoristiti kako je najbolje mogao i znao. Netko je otišao zimovati u planine, netko je možda otputovao u toplije krajeve bježeći od zime koja je surovo vladala prvom polovicom siječnja, netko je posjetio rodbinu i prijatelje u drugim gradovima ili na selu, ali najveći broj školske populacije »ferije« je proveo doma. Na sreću, već spomenutoga snijega je bilo i više nego dovoljno za »zimske radosti«, pa su se najmlađi mogli sanjkati i grudati do mile volje, a tijekom raspusta napravljeno je i puno »snježnih ljudi«. Stariji školski uzrast nije baš pretjerivao u »snježnim radostima«, nego je najviše vremena, po već ustaljenom običaju, provodio u toplim sobama pred zaslonima svojih osobnih računala, radeći ono što najviše vole. Chatajući. Ovoga puta, nesputano brojnim školskim obvezama. Jer zato i postoji raspust...
NASTAVAK POLUGODIŠTA: Prvim jutarnjim školskim zvonom u osnovnim i srednjim školama ovoga je utorka završen zimski raspust i nastavljeno prvo polugodište tekuće školske godine. Za razliku od prijašnjih godina ustaljene prakse, ovoga puta raspust nije označio i kraj prvoga dijela nastavnog plana za 2007./08. godinu, nego povratkom u školske klupe slijede još dva tjedna finaliziranja gradiva i ocjena. Kako će se ova novina odraziti na završne ocjene trenutačno više nego »odmornih« školaraca ostaje nam tek da vidimo za dva tjedna, 25. siječnja, kada se i službeno završava prvo polugodište. Kako su proveli svoj zimski raspust i što misle o novini glede nastavka prvog polugodišta nakon odmora, upitali smo školarce.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika