Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana
Bez prestanka 
se molite!
 
 
Tradicionalni susret u svim sestrinskim kršćanskim crkvama, Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana, ove godine proslavlja 100. obljetnicu. Pod sloganom »Bez prestanka se molite!«, Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana u Subotici započinje danas, u petak 18. siječnja i trajat će do 25. siječnja. 
Svi molitveni susreti osmine započinju u 17 sati. 
1. »Bez prestanka se molite!« 
Petak, 18. siječnja - Crkva svetog Jurja (Trg Paje Kujundžića 2)
2. »U svemu zahvaljujte« 
Subota, 19. siječnja - Reformatorska crkva (Somborska cesta 6)  
3. »Opominjite neuredne, sokolite malodušne« 
Nedjelja, 20. siječnja - Pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg (Zmaj Jovina 22)  
4. »Pazite da tko komu zlo zlom ne uzvrati, nego uvijek promičite dobro jedni prema drugima i prema svima« 
Ponedjeljak, 21. siječnja - Crkva svetoga Roka (Beogradska cesta 52)
5. »Budite velikodušni prema svima«
Utorak, 22. siječnja - Evangelistička crkva (Braće Radića 17) 
6. »Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite« 
Srijeda, 23. siječnja - Crkva Svetoga Križa (Ulica 27. ožujka 1)
7. »… podržavajte slabe«
Četvrtak, 24. siječnja - Crkva svete Marije (Karađorđeva cesta 89) 
8. »Gajite mir među sobom!«  
Petak, 25. siječnja - Katedrala-bazilika svete Terezije Avilske.
Svetkovinom obraćenja svetog Pavla te pontifikalnom koncelebriranom svetom misom na kojoj će sudjelovati biskupi svih kršćanskih crkava našeg područja završava se molitvena osmina za jedinstvo kršćana. 
J. K.
 
 
Konzulica gerant Republike Hrvatske u Paulinumu
Prvi posjet
 
Neposredno prije blagdana i nove godine gimnaziju i sjemenište Paulinum posjetila je konzulica gerant Republike Hrvatske u Subotici Ljerka Alajbeg. Ovaj posjet je bio prvi otkada je konzulica u Subotici. Konzulicu je primio i pozdravio direktor Klasične biskupijske gimnazije Paulinum Josip Mioč. Nakon toga priređen je prigodni program u čast gošće. Dražen Dulić, učenik naše gimnazije, kratko je predstavio školu, a zatim su slijedile glazbene točke i recitacije. Na kraju programa govorila je konzulica Alajbeg i istaknula je važnost učenja i stjecanja znanja, koje je neophodno za bolju budućnost. Govorila je i o sebi, o svojoj službi, koju obavlja u našoj zemlji. Na kraju posjeta učenici su joj zahvalili buketom cvijeća i tiskanim izdanjima o životu i radu gimnazije Paulinum.
g
 
Tribina mladih u 
Katoli~kom krugu
 
»Ateizam i kršćanski relativizam« tema je tribine mladih koja će se održati u nedjelju, 20. siječnja u Katoličkom krugu s početkom u 19 sati. Predavač je p. Tadej Vojnović iz Novog Sada. Pozivaju se svi mladi na Tribinu te mini žurku nakon predavanja a u povodu poklada.  
 P. G.
 
Festival hrvatskih duhovnih pjesama
»HosanaFest 2008.«
Festival hrvatskih duhovnih pjesama »HosanaFest« održat će se u Subotici u nedjelju 7. rujna 2008. Festival je natjecateljskog karaktera, u organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Subotičke biskupije, te tim povodom Organizacijski odbor Festivala raspisuje natječaj za prijem skladbi za »HosanaFest 2008.«
Natječaj je otvoren od 1. veljače 2008. i traje do 1. travnja 2008. 
Uvjeti natječaja su sljedeći: skladbe tematski moraju imati kršćanski karakter, skladbe ne smiju biti već objavljene niti javno izvođene, trajanje skladbe ne smije biti dulje od 4 minute, uredno potpisani autori glazbe, teksta i aranž-mana, potom, autor i glavni izvođač pjesme ne smiju biti mlađi od 16 godina te u vokalno instrumentalnom sastavu ne smije biti više od 15 osoba.
Prijava na natječaj dostavlja se na CD–u ili putem elektroničke pošte, a obvezno mora sadržavati sljedeće: oglednu demo snimku pjesme (snimka ne mora biti studijska, ali glazbeno-produkcijski treba biti što sličnija izvedbenoj verziji). Pjesma može biti poslana i u mp3 formatu s minimalnom rezolucijom od 192 kbps. Osim toga, prijava mora sadržati tekst pjesme u Word formatu, notni zapis osnovne melodijske linije pjesme s potpisanim tekstom i natpisanim akordima na CD–u (skenirano u JPG formatu) ili ČITKO ispisan ili otiskan u dvije kopije, kraću biografiju izvođača sa svim potrebnim podacima (adresa, telefon, e–mail, web i sl.), navesti zajednicu u kojoj se djeluje te potvrdu svećenika.
Prijave koje ne budu ispunjavale gore navedene uvjete, kao i skladbe upitne originalnosti neće uopće biti razmatrane od strane stručnog povjerenstva.
Organizatori napominju kako autori slanjem skladbe na natječaj jamče za njezinu originalnost, te daju svoju suglasnost za izdavanje skladbe na festivalskom CD–u. Naknadno utvrđivanje neoriginalnosti skladbe povlači za sobom sankcije određene pravilnikom »HosanaFesta«. Prijavljene skladbe ne mogu se povući, niti će biti vraćene. 
Rezultati natječaja bit će objavljeni 20. travnja 2008. u web prezentaciji HosanaFesta, a moći će se naći i u drugim medijima. Izvođači čije skladbe stručno povjerenstvo uvrsti u program Festivala, trebaju studijsku snimku dotične skladbe, te njenu matricu dostaviti najkasnije do 20. lipnja 2008.
Redoslijed nastupa na »HosanaFestu« određuje festivalski Organizacijski odbor.
 
Radove slati ili dostaviti na adresu: 
»HOSANAFEST 2008.« Gajeva 2, 24000 SUBOTICA, Vojvodina-Srbija
tel. +381(0)25/482–496
e–mail: hosanafest@yahoo.com
www.hosanafest.suboticka-biskupija.info
 
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika