Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od kamermana do autora

»Zanimaju me dirljive ljudske priče«, kaže na početku razgovora 21-godišnji Vedran Kuntić iz Subotice, koji se, uz posao grafičkog dizajnera u jednom trgovačkom poduzeću, bavi snimanjem dokumentarnih filmova. Njegovo prvo ostvarenje »Volja može sve« prikazano je na festivalu malih i neovisnih filmskih produkcija »Filmski Front« u Novom Sadu, održanom krajem prošle godine.
»Film govori o momku Slavku Adamovu koji je rođen bez gornjih ekstremiteta. Povod za film je njegovo sudjelovanje na maratonu osoba s invaliditetom, na kojem je osvojio treće mjesto. Također, on kroz film priča svoju životnu priču«, opisuje Vedran svoj prvi film, kojeg je u cijelosti sam snimio, montirao i režirao.
U svijet »pokretnih slika« ušao je kao kamerman. Neko vrijeme bio je suradnik emisije na hrvatskom »TV Prizma«, koja se emitirala na subotičkoj YU Eco televiziji, a trenutačno radi za emisiju »Prizma« na RTV-u, privatnu produkciju »Dinovizija« iz Subotice i samostalno.
Na snimanje dokumentaraca odlučio se na nagovor svojeg poznanika Ivana Ivkovića Ivandekića, također autora nekoliko dokumentarnih filmova.
»Snimiti dokumentarni film nije bilo baš lako, kako sam to na početku mislio. Pomoglo mi je nekoliko knjiga iz oblasti filma i režije«, objašnjava mladi autor. 
Ideja za nove filmove mu ne manjka. Trenutačno, kako kaže, snima film o čovjeku iz Ljutova, koji živi u teškim egzistencijalnim uvjetima, a san mu je otići u Svetu Zemlju. Također, planira snimiti film o dvije sestre u poznoj dobi koje žive na salašu pokraj Bikova u skromnim uvjetima, kakvi su rijetko poznati suvremenoj civilizaciji. U novim projektima, koje će i dalje raditi »samofinancirajući«, imat će suradnike. Autorsku glazbu radit će Filip Čeliković, dok će za snimanje tona i rasvjetu biti zadužen Novica Miljački.
Svoj prvi film »Volja može sve«, nastao prošle godine, planira slati dalje na festivale. Prva na redu je Revija amaterskog filma u Zagrebu, a budući da je film titlovan na engleski, konkurirat će i na drugim festivalima u inozemstvu. 
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika