Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

»Književno prelo« u Subotici
 
Hrvatska čitaonica – Subotica organizira »Književno prelo« koje će se održati u četvrtak 24. siječnja, u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« u 19 sati.
Ovom će prigodom biti predstavljena knjiga »Teška vrimena – izbor kazališnih komada Hrvata u Podunavlju« u nakladi Hrvatske čitaonice.
Posjetitelje u okviru programa očekuje praizvedba pučkog komada »Skupština na ćoši« Šime Ivića, u adaptaciji i režiji Marjana Kiša, u kojoj igraju učenice 1. razreda gimnazije na hrvatskom jeziku. Također na programu je i praizvedba radio drame »Bunjevački bećarski kvartet« Mirka Huske. Posebni gosti večeri bit će glumci amaterskih kazališnih skupina.
 
Sjećanje na Iliju Kujundžića i 
Miju Mandića
 
Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan  Antunović« iz Subotice priređuje večer pod nazivom »Sjećanje na Iliju Kujundžića i Miju Mandića«, u povodu 150. obljetnice rođenja ove dvojice velikana, učenika i sljedbenika Ivana Antunovića. Večer će se održati 29. siječnja u čitaonici Gradske knjižnice. Predavači su mons. Stjepan Beretić i dr. sc. Slaven Bačić. Početak je u 19 sati.
 
SNV za osnivanje muzeja hrvatske himne
 
Srpsko narodno vijeće (SNV) povodom 130. godišnjice smrti skladatelja hrvatske himne Josipa Runjanina pokrenulo je inicijativu za osnivanjem muzeja hrvatske himne, javlja Vjesnik.
Prema prijedlogu SNV-a muzej bi trebao biti smješten u Glini, u kući obitelji Peleš u kojoj je 1846. Runjanin skladao melodiju na tekst pjesme Antuna Mihanovića »Horvatska domovina«.
Ta je pjesma 1891. prihvaćena za hrvatsku himnu pod nazivom »Lijepa naša«.
U kući bi trebali biti postavljeni predmeti iz vremena skladanja himne, prije svega glasovir na kojem je himna skladana i na kojem je prvi put odsvirana.
 
Exit tim očekuje 25.000 stranaca 
 
Exit tim d.o.o. izrazio je očekivanje da će ovogodišnji novosadski festival posjetiti više od 25.000 stranaca, a najavio je i promociju turističkog aspekta Exita, piše SEEcult.org.
Najavljen je organiziran prijevoz iz Beograda i Budimpešte, kao dviju destinacija gdje slijeće najveći broj inozemnih turista, a bit će ponuđen i niz atraktivnih turističkih sadržaja prije i nakon Exit festivala, kao i tijekom dana, uz 24-satni servis za brigu o inozemnim gostima.
Exit tim podsjetio je i na nedavnu preporuku u londonskom »Guardianu« o dolasku na Exit u srpnju, kao jednu od najuzbudljivijih turističkih destinacija i događaja 2008. godine.
»Guardian« je preporučio Exit kao »jedan od najatraktivnijih festivala u Europi« i »dobitnika nagrade za najbolji europski festival«, navodeći ga i kao alternativu Glastonburyju.
Početkom 2006. godine je i »Observer«, tjedno izdanje »Guadiana«, preporučio Exit kao najbolji festival na svijetu koji treba posjetiti te godine.
 
Sutra godišnji koncert folkloraca 
HKC »Bunjevačko kolo«
 
Tradicionalni godišnji koncert prve (reprezentativne) skupine Folklornog odjela HKC »Bunjevačko kolo« održat će se u subotu, 19. siječnja, u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«. Koncert počinje u 20 sati. Organizatori najavljuju bogat program u kojem će biti prikazan široki spektar koreografija. Cijena ulaznice je 200 dinara.
J. K.
 
Predstavljanje »Rječnika govora 
bačkih Hrvata« u  Somboru
 
U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« u Hrvatskom domu u Somboru, 31. siječnja bit će predstavljen »Rječnik govora bačkih Hrvata« dr. Ante Sekulića iz Zagreba. O djelu će govoriti – dr. Andrija Kopilović, mr. Andrija Anišić, dr. Slaven Bačić i sam autor. U okviru književne večeri bit će prikazan film o životu i radu dr. Ante Sekulića, autora Rajka Ljubiča.
 
Filmu »Armin« nagrada kritike 
u Palm Springsu 
 
Hrvatskom filmu »Armin« autora Ognjena Sviličića u nedjelju je na 19. međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu, u Kaliforniji, dodijeljena nagrada kritike FIPRESCI za najbolji strani film, među 53 filma kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar, Američke filmske akademije, piše Hina.
»Naš film Armin je među 53 filma dobio nagradu kritike, što je najvažnija nagrada na ovom festivalu«, rekao je Sviličić u telefonskom razgovoru iz Palm Springsa, ističući kako je to »prva nagrada u SAD-u« te ukupno 13 međunarodna nagrada filmu Armin.
»To je jedno od najvećih priznanja hrvatskom filmu u Americi u posljednje vrijeme«, istaknuo je Sviličić.
Na festivalu u Palm Springsu prikazano je 212 filmova, uključujući 65 premijera, iz 66 zemalja. Nakon Palm Springsa, film će u SAD-u sudjelovati i na filmskim festivalima u Clevelandu i Santa Barbari.
Na upit o novim projektima, rekao je kako nakon povratka iz SAD-a u istoj produkciji počinje raditi na novom filmu s radnim naslovom »Put u raj«, s temom iz turizma u Hrvatskoj.
 
Nova knjiga 
Đurđice Stuhlreiter
 
U izdanju splitske Naklade Bošković, krajem prošle godine objavljena je nova knjiga Đurđice Stuhlreiter poz nazivom »Juma«. Riječ je o tinejdžerskom romanu ove osječke autorice, koja je kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti trenutačno uposlena u Subotici.
Prije ove Đurđica Stuhlreiter objavila je tri knjige za djecu koje su nedavno predstavljene u Subotici.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika