Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Bunjevačko kolo« oduševilo Osječane

U okviru suradnje s HKUD »Željezničar«, u nedjelju 13. siječnja, u Osijeku su gostovali članovi HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, a prelijepa dvorana Dječjeg kazališta bila je popunjena do posljednjeg mjesta i gledatelji su dugim pljeskom nagradili izvođače. Moram reći i što je primijetila kolegica sa Slavonske televizije: »Nije ni čudo, jer i najpoznatiji hrvatski folklorni ansambl ‘Lado’ svoje nastupe obično završava temperamentnim bunjevačkim spletom«.
RIJEČI DOMAĆINA: Subotičanima su domaćini bili HKUD »Željezničar« i evo što je izjavio njihov predstavnik i novinar Vlatko Jurković: »Prije nekoliko mjeseci izabrali smo novu upravu, pa smo na krilima Nove godine i nove uprave uspostavili i nove kontakte, i upravo danas su nam gosti naši prijatelji iz Subotice – ‘Bunjevačko kolo’, mada ih osobno poznajem već čitavu vječnost, s raznih smotri po Slavoniji i Baranji. Ovo je večeras zajednički nastup, mada naša postava nastupa samo s dvjema koreografijama, a ostalih deset prepustili smo našim gostima. Mi imamo u gradu društvene prostorije i lijepu dvoranu s pozornicom, no, željeli smo što ljepše ugostiti naše prijatelje te smo ih dočekali u ovoj lijepoj i reprezentativnoj dvorani Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, a očekujemo uskoro i poziv da gostujemo u Subotici«.
POZIV ZA POSJET:  »Poziv je Osječanima upućen davnih dana«, rekao je umjetnički voditelj »Bunjevačkog kola« Davor Dulić i nastavio: »Trebali su nastupiti jesenas, no, ispričali su se zbog parlamentarnih izbora, ali poziv je otvoren i trebamo samo usuglasiti termine. Naime, mi tijekom siječnja gostujemo u Beču, a onda nas čeka ‘Veliko prelo’ na Marin-dan, pa se nadam da će gostovanje ‘Željezničara’ uslijediti tijekom veljače. Već dulje vrijeme imamo kontakte s upravom ‘Željezničara’ i na poziv Saše Hornjaka, evo, večeras gostujemo u Osijeku, po prvi put ovako s cjelovečernjim koncertom, mada smo i ranije dolazili u Osijek i nastupali na Jesenskom sajmu u Tvrđi. Nama je Osijek veoma drag grad i Osječani nas uvijek toplo i srdačno prime, a i 150 km i nije neka distanca, pa se mi u Osijeku osjećamo kao kod kuće. I ove naše djevojke i momci već imaju poznanike ovdje, ta srećemo se na raznim smotrama diljem Hrvatske, i to je ono što trebamo njegovati i razvijati, a Osijek i Subotica su gradovi prijatelji i već dulje vrijeme njeguju to prijateljstvo«.
 
Slavko  Žebić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika