Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Radionice za promociju tolerancije

Postoje mnoge organizacije, građanske inicijative, pokreti i institucije, koji se bave pitanjem tolerancije i sprečavanjem društvenih nejednakosti. Jedna od tih je i crkvena organizacija »Caritas«, koja se pokraj raznih humanitarnih aktivnosti bavi i tolerancijom. Jedan od aktualnih programa po inicijativi njemačkog »Caritasa« otpočeo je unutar »Caritas Srbije«, u mjesnim organizacijama »Caritas« u Beogradu, Baru, Zrenjaninu i Subotici, or-ganiziranjem redovitih radionica s ciljem širenja tolerancije među djecom i mladim osobama, koje se održavaju počev od studenog 2007. godine.
RAD S MLADIMA: Cilj modernog čovječanstva treba biti nadvladavanje svih oblika isključivanja pojedinaca iz društvenih skupina, budući da smo svi mi jednaki i spadamo u jedinu intelektualnu vrstu – čovjeka. U projektu tolerancije propisano je kako radionice trebaju biti multikulturne i multietničke, što obuhvaća i rad s hendikepiranima, te druge programe sa specijalnim skupinama. 
»Početkom projekta prva zadaća mi je bila obavijestiti sve škole, medije i institucije za početak rada s mladima. Moram priznati kako su za suradnju bile zainteresirane samo specijalna škola ‘Žarko Zrenjanin’ i OŠ ‘Matko Vuković’, kao i četiri udruge iz skupine organizacija koje se bave hendikepiranim osobama. Izbor suradnika nije bio lak, jer sam htjela uključiti u rad ljude koji se međusobno ne poznaju, i koji su također različitih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja. Kada je sve bilo spremno, u studenom, krenuli smo s brojnim radionicama«, naglašava koordinatorica programa Katinka Hegedus. 
AKTIVNOSTI: Aktivnosti su podijeljene po danima na četiri skupine, tako se ponedjeljkom održava radionica učenja rada u kompjutorskom operativnom sustavu Linux i primjena interneta u njemu, koju vodi Attila Benke na računalima »Caritasa«, a sudionicima radionica ta su računala dostup-na i izvan održavanja aktivnosti. Utorkom se održavaju radionice tolerancije s učenicima iz specijalne škole »Žarko Zrenjanin«, a četvrtkom ista radionica s učenicima OŠ »Matko Vuković«. Obje radionice se bave tolerancijom i rješavanjem konflikata na nenasilan način, a voditelji programa su  Jelena Milić i János Szekeres kao stručnjaci za rad u multikulturnim i multietničkim skupinama. Srijeda je predviđena za rad s hendikepiranima. Tu radionicu predvodi Anna Kovacs u prostorijama organizacija hendikepiranih lica u Subotici, gdje se radi s osobama s različitim specijalnim potrebama. Katinka Hegedus, kao glavna koordinatorica, stalno nadgleda rad svih skupina, nabavlja potrebna sredstva za rad caritasovih radionica i pomaže voditeljima pri eventualnim problemima. 
RADIONICA TOLERANCIJE: Djeca sa i bez posebnih potreba sudjeluju u radionicama tolerancije, gdje prakticiraju nenasilno rješavanje konflikata.
Cilj radionice je približavanje djeci pojma tolerancije i jednakosti, a isto tako i pronalaženja načina za prihvaćanje različitih ljudi oko sebe, koji su drugačiji od njih samih. Teme se obrađuju u dvije skupine bez obzira na različitost u intelektualnom razvoju. Način rada je prvobitno u odvojenim skupinama, a nakon određenog vremena se skupine spajaju.
»Svaka skupina funkcionira različito. Uspjeh radionice puno zavisi od volje i koncentracije sudionika, tako da ako nešto ne uspije, to se ponovno pokušava uraditi ali na drugačiji način. Osnovno je da djeca steknu međusobno povjerenje kao i povjerenje u koordinatore. Ne prave se razlike među djecom, mada oni sami prave te razlike, pa čak i kroz neke pogrdne izreke, kao što je ‘mi smo žarkoši’. Na ovaj način oni sami sebe etiketiraju, pa je cilj da se ta etiketa ukloni, tj. da oni sami shvate kako su isti kao i svi ostali, a krajnji cilj spajanja dvije skupine je uklanjanje te etikete«, pojašnjava Jelena Milić. Na kraju radionice uvijek se vrši evaluacija, kao i na početku prve sljedeće, kako bi se kontrolirao uspjeh u radu. Na svakoj radionici obrađuje se jedno pitanje, jedna tema, ali su teme međusobno povezane, zbog toga je potrebno često ponavljanje prethodno stečenog znanja. 
TEMATIKA: Tijekom radionica obrađuju se teme kulturoloških razlika, osobnog identiteta, predrasuda, konflikata i rješavanja sukoba mirnim putem i druge. Sve teme se odnose na toleranciju i rješavanje konflikta mirnim putem. 
»Malo je djece koja mogu bez agresije riješiti svoje probleme, i zbog toga je potrebno obratiti veliku pažnju, te pomoći im u učenju boljih, efikasnijih i mirnijih metoda. Svaki sudionik može izraziti svoje misli, osjećaje i eventualne želje u radu. Prije ili kasnije svako dijete dolazi do toga da podijeli svoj problem s drugima, i na taj način postiže prve korake u rješavanju konflikta mirnim putem. Jedan od dobrih metoda za to je i neverbalni rad, primjerice, pisanjem ili pokazivanjem«, ističe Milica.
USPJEH:  Nakon šest mjeseci rada projekt će biti uspješno realiziran, ako svaki sudionik uspije svladati problem osjećaja niže vrijednosti. Kroz radionice učenja Linux operativnog sustava, koje predvodi Attila Benke, svi sudionici mogu  napredovati u svijetu tehnologije i računala. Danas nam tehnologija omogućava prevladavanje nejednakosti na jedan način, jer u globalnom svijetu, gdje je svatko uključen na mrežu, nejednakosti trebaju nestati.              g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika