Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Božićni koncert u Zemunu
Rosite, nebesa, odozgor
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, 30. prosinca 2007. godine, održan je božićni koncert mješovitog crkvenog pjevačkog zbora sv. Cecilije iz župe Rokovci-Andrijaševci pod nazivom »Rosite, nebesa, odozgor«. Uz ovaj zbor nastupio je i tamburaški sastav »Quercus«. Violinu je svirala Josipa Sabo, a orgulje Helena Klasnić. One su također svojim izvođenjima upotpunjavale opći ugođaj. Voditelj gostujućeg zbora bio je Josip Neralić. Uz srdačan pozdrav i obraćanje gostima i žup-ljanima od strane dekana zemunskog i domaćina Joze Duspare na početku koncerta, koji je propraćen velikim pljeskom, osmijesi na licima članova zbora govorili su više od bilo kojih riječi. Koncert je započet pjesmom »Rosite, nebesa, odozgor«, koju je izveo mješoviti zbor uz orgulje. Slijedile su pjesme: »Kolojani« u izvedbi muškog zbora, a capella, »Danak svanu koledo« uz tamburašku pratnju i violinu a u interpretaciji mješovitog zbora, »Radujte se narodi«, koju je također otpjevao mješoviti zbor kao i pjesmu »Vedro je nebo«, koja je izvedena i uz tamburašku pratnju i violinu. Nakon kratke stanke koncert je nastavljen pjesmama: »Kad Djeva milost dobila« uz pratnju orgulja i u izvedbi mješovitog zbora, »O, Preslavna« uz tamburašku pratnju, »Spavaj mali Božiću« uz tamburašku prat-nju i violinu, »O, pastiri«, koja je izvedena uz orgulje, »Čujete li, čobani« uz tamburašku pratnju, »Tri kralja«, koja je otpjevana uz orgulje, »O, vjernici« te »Nevijska kolenda«, koje je interpretirao mješoviti zbor, a capella, »Hajde braćo, da idemo« uz tamburašku pratnju uz koju su izvedene i iduće dvije pjesme »Radujte se, anđeli« i »Srićna noć«, a čija je inter-pretacija bila praćena i violinom. Ovim je bio i zaokružen cjelokupni program koncerta. Iako je večer bila veoma hladna, crkva je odisala toplinom koju samo božićne pjesme i božićno raspoloženje mogu pružiti. Nakon ponovnog kratkog obraćanja župnika Joze Duspare i fotografiranja na samom kraju programa, svi prisutni su bili pozvani u skoro otvorene prostorije za mlade na druženje, pjesmu, zakusku i prijatan razgovor. Time je završena ova prijatna večer i božićni ugođaj, koji će i zemunski župljani i njihovi dragi gosti sigurno još dugo pamtiti.
D. Lukinović
 
 
Ekumenski božićni koncert u Novom Sadu
Novi Sad pjeva Isusu
Mladi župe franjevačkog samostana »Ivan Kapistran« iz Novog Sada već duži niz godina organiziraju koncert pod nazivom »Novi Sad pjeva Isusu«, na koji su pozvane te uključene gotovo sve kršćanske zajednice. Tako je i protekle godine u nedjelju, 30. prosinca, u novosadskom kazalištu »Ben Akiba« održan deseti po redu ekumenski božićni koncert. Po riječima organizatorice mladih Subotičana, koji su prisustvovali ovom koncertu Ane Čavrgov, i ove je godine bilo prekrasno, Novosađanima su iznova izmamili suze na oči, kad su zasvirali tamburaši iz Subotice. Naime, proteklih godina, osim djece iz Osnovne škole »Matko Vuković« iz Subotice, u programu koncerta sudjelovali su i tamburaši Subotičkog tamburaškog orkestra, dok su ove godine u Novom Sadu nastupili tamburaši HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice pod ravnanjem Mire Temunović. Osim Subotičana, koji su skupa s mladima franjevačkog samostana »Ivan Kapistran« iz Novog Sada te djecom iz zajednice Krvi Kristove iz Futoga predstavljali Katoličku crkvu, na koncertu je uime Grkokatoličke crkve nastupio zbor RKPD-a i crkve sv. Petra i Pavla, uime Evangelističko-metodističke crkve zbor »Gloria« iz Kisača, Slovačko-evangelističku crkvu predstavio je stariji i mlađi djevojački zbor, Kršćansko-reformatsku crkvu Teodora Drozdik-Popović te su uime Kršćanske zajednice nastupili Tamara i Filip Kuranji.
Medijski pokrovitelj ekumenskog božićnog koncerta bio je Radio Marija, dok se mons. dr. Andrija Kopilović  pobrinuo da djeca iz Subotice stignu do Novoga Sada.
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika