Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Interesantno i lijepo - ali neoriginalno

Ako bi netko pokušao spojiti osjećajnost, koju je u svojim djelima gajila nikad do kraja ostvarena engleska književnica Jane Austin, i fensi atmosferu filma »Zaljubljeni Šekspir« – ono što bi iz toga isplivalo vjerojatno bi jako sličilo na »Postati Jane« (Becoming Jane) Juliana Jarrolda, u kojem su naslovne uloge povjerene mladim glumačkim zvijezdama. Središte zbivanja u filmu je ljubavna veza mlade književnice Jane (Anne Hathaway) u svojim dvadesetim i Škotlanđanina Toma Lefroya (James McAvoy), što čini da paralela sa spomenutim filmom Johna Maddena dodatno bude jasnija. Inače, priča je bazirana na događajima iz života Jane Austin, a scenarij je rađen na osnovu podataka koje su povjesničari i njezini biografi izveli iz pisama i dokumenata, koja su ostala nakon njene smrti. Ipak, mnogi su u pitanje doveli autentičnost filma, koja na koncu i nije toliko važna ako imamo u vidu da film počiva na divnoj premisi, da je lijepo izveden i da prije svega obiluje dobrom glumom (engleski naglasak mlade Hathaway je za svaku pohvalu!). Također, čini se, kao da se James McAvoy u »Posljednjem kralju Škotske« ustvari zagrijavao za ovu ulogu. 
Dobroj glumi svakako su pripomogli i briljantno napisani dijalozi, koje je danas sve teže naći u filmovima A produkcije. Sve pohvale scenaristu Kevinu Hoodu. Ali, ni kemija, koja očigledno postoji između dvoje glavnih glumaca, nije faktor koji bismo smjeli zanemariti. 
Film bi najkraće mogli opisati kao put u davno izgubljeni svijet elegancije i odmjerenosti: tko je čitao bilo što od gospođice Austin, zna o čemu govorim. Čarobni pejzaži Irske u kombinaciji s odmjerenom fotografijom čine divnu atmosferu i upotpunjuju dojam bez kojeg ovaj film ne bi imao niti polovicu od svoje vrijednosti. A sad, kao šlag na tortu pokušajte na sve ovo dodati virtuoznu šminku i kostimografiju (ili jednostavno pogledajte film) i raj za vaše oči bit će potpun. Pozitivno je i to što film, zadržavajući duh starog vremena, u potpunosti funkcionira u modernom kontekstu. Nažalost, ostaje činjenica da »Postati Jane« ne donosi mnogo originalnosti u pogledu priče u pristupu filmu. Bez obzira što je riječ o »biografiji« osjeća se da smo »sve to već vidjeli«, možda zato što svi životi, ili bolje reći ljubavne priče, nalikuju jedni na druge.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika