Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Biti svoj jedina je sloboda koja ispunjava ~ovjeka

Subotički sastav Anchor (u prijevodu: sidro) osnovan je 2002. godine. Pola godine po osnutku grupa je objavila album prvijenac »Blue Caravan«, u obliku demo snimka s 13 pjesama. Međutim, ubrzo posle nastanka ovog materijala, dolazi do privremene obustave rada skupine. Ipak, bend se nedavno reaktivirao, ali u postavi bez klavijatura i s novim basistom i pjevačicom. Anchor trenutačno čine: Nenad Gabrić – vokal, gitara, Krunoslav Virovac – bubnjevi, Robert Verebeš – bas i Larisa Ivanković – glas. Nekoliko njihovih pjesama i video zapisa možete naći na internetskoj prezentaciji benda myspace.com/anchorsound.
Ukratko, kako biste žanrovski opisali glazbu koju svirate?
Teško je to odrediti. Mi se u stvari ne prilagođavamo niti jednoj vrsti glazbe, tako da ono što sviramo smatramo cjelokupnom glazbom.
Pretpostavljam da ipak postoje bendovi koji su presudno utjecali na vašu glazbu?
Stvar se pomiče naprijed, jer sam zadnjih pet godina raširio vidike u pravcu alternative, kako u privatnom životu tako i u glazbi. Nema mjesta gdje se ne uvlači ova današnja tjeskoba, pa i naša glazba zvuči veoma tjeskobno. Nijedan bend ne bih posebno izdvajao, ali mogu reći da na našu glazbu najviše utječu bendovi iz 60-ih i 80-ih godina. Zašto ne 70-ih, ne znam ni sam.
S obzirom da ste autor tekstova pjesama, kojim se temama u njima bavite?
Teme mojih pjesama povezane su s ljudskom psihologijom, normalnim i paranormalnim pojavama. Može li se ovdje još nešto dodati, to procjenjuje publika.
Kako ste se odlučili tekstove pisati na engleskom? Imate li, u tom smislu, težnji prema inozemnom tržištu?
Engleski je jezik planeta. A što se tiče inozemnog tržišta, svatko bi to poželio, jer se ovdje kod nas već duže vrijeme ne vidi kraj onome što je još davno počelo.
Gdje crpite inspiraciju za stvaranje pjesama?
Crpimo je gdje stignemo, najčešće je to urbani prostor. I obična neonska reklama može biti inspiracija za pjesmu.
U vlastitom izdanju objavili ste album prvijenac »Blue Caravan«. Radite li na novom materijalu i kada se može očekivati novi album?
Album »Blue Caravan« je snim-ljen prije pet godina, prezentiran je javnosti, ali nije službeno objavljen. Rad na novom materijalu je u tijeku, a radni naslov albuma je »Forest  House«.  Vrijeme završetka je nemoguće prognozirati, jer prognostičari odavno imaju prob-lem s vremenom.
Nedavno ste nastupili u Beogradu. Planirate li još neke koncerte?
Mi zbog koncerata uostalom i sviramo. Što se tiče idućih koncerata, planiramo nastup u Subotici, moguće u veljači ove godine.
I za kraj, koji su idući planovi benda?
Osim već spomenutog albuma i koncerta, planiramo opstati kao individue, jer biti svoj jest jedina sloboda koja ispunjava čovjeka. g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika