Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Božićni koncert u subotičkoj katedrali
 
U katedrali-bazilici svete Terezije Avilske 3. siječnja održan je Božićni koncert na kojem su nastupili orguljaš Alen Kopunović Legetin i tenor Saša Štulić. Na programu su bile božićne popijevke raznih europskih naroda, kao i prigodini božićni verseti (komadi) za orgulje.
Organizator koncerta bio je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice. 
 
Dino Dvornik nastupio u Srbiji
 
Jedan od najpoznatijih hrvatskih pop pjevača Dino Dvornik nastupio je u Srbiji nakon sedamnaest godina! Splitski glazbenik je s pratećim bendom 4. siječnja održao koncert u Zrenjaninu, u Pozorišnom klubu »Zeleno zvono«, a dan kasnije i u klubu »Trema« u Novom Sadu. Prema navodima beogradskog lista »Kurir«, Dvornik je tijekom novogodišnje večeri nastupio s Oliverom Mandićem u restoranu »Ruski car« u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.
Inače, Dvornik ovih dana završava svoj osmi album »Pandorina kutija«. Vlasnik  je izdavačke kuće »Ludara rec«, a radi i kao DJ u raznim klubovima. 
 
Komad Ivane Sajko izvodi se u Beogradu
 
Na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) za 29. siječnja najavljena je premijera predstave »Žena – bomba«. Riječ je komadu hrvatske dramske spisateljice Ivane Sajko, a redatelj predstave je Bojan Djorđev.
Provokativna drama »Žena – bomba« s velikim je uspjehom praizvedena 2005. u australskom kazalištu Malthouse Theatre u Melbourneu. Ista drama je u travnju prošle godine postavljena i u Zagrebačkom kazalištu mladih. 
 
UNESCO: 2008. – 
međunarodna godina jezika
 
Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2008. međunarodnom godinom jezika, objavio je prošloga tjedna ured UNESCO-a u Veneciji. 
»Kao faktor socijalne integracije, jezici igraju i stratešku ulogu u iskorjenjivanju siromaštva i gladi, u potpori književnosti, učenju i životnim vještinama«, kaže se u poruci glavnoga tajnika UNESCO-a Koichira Matsuure.
»Jezici su nužni za ostvarivanje šest ciljeva obrazovanja za sve i za ostvarenje milenijskih razvojnih ciljeva o kojima se UN dogovorio u 2000.«, poručuje Matsuura.
Kulturna raznolikost blisko je povezana s lingvističkom raznolikošću, kao što se kaže u UNESCO-ovoj Univerzalnoj deklaraciji o kulturnoj raznolikosti i u njegovu akcijskome planu, kaže se u Matsuurinoj poruci.
U idućih nekoliko naraštaja više od 50 posto od sedam tisuća jezika na svijetu moglo bi nestati. Manje od četvrtine njih trenutačno je u uporabi u školama i cyberspaceu, a većina je u sporadičnoj uporabi, kaže se u poruci. Tisuće jezika, iako ih znaju stanovnici kojima su svakodnevni način sporazumijevanja, nisu prisutne u obrazovnim sustavima, medijima i izdavaštvu, kao ni u javnosti.
Hina
Dani biskupa Ivana Antunovića u Subotici
 
Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« priređuje XVI. razgovore na temu »Sve za vjeru, narodnost i riječ svoju«, koji će se održati u ponedjeljak, 14. siječnja, u HKC »Bunjevačko kolo«, s početkom u 19 sati. 
Uvodničar će biti dr. sc. Andrija Kopilović, predsjedajući Instituta. Predavanje »Antunovićeva riječ i za naše vrijeme« održat će mr. sc. Andrija Anišić, koreferat »Naša zajednica od demokratskih promjena do danas« Dujo Runje iz Hrvatskog akademskog društva, dok će na temu »Naša zajednica iz kuta mladih« govoriti Tanja Stantić iz Udruge mladih KroV. 
U okviru Razgovora glavni urednik »Zvonika« mr. sc. Mirko Štefković predstavit će internetske stranice ovog katoličkog mjesečnika. U programu će nastupiti VIS »Proroci«, a voditeljica Razgovora bit će Katarina Čeliković.
Razgovori se održavaju u okviru Dana biskupa Ivana Antunovića. U sklopu ove manifestacije, 20. siječnja u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici u 18 sati bit će služena sv. misa za biskupa Ivana Antunovića. Također, 19. lipnja 2008. bit će obilježen Rođendan biskupa Ivana Antunovića, blagdan hrvatske zajednice u Srbiji.
 
Predstavljanje knjige 
»Život i rad Paje Kujundžića«
 
Na spomen »Razgovora« u čast biskupa Ivana Antunovića, Pučka kasina 1878. u nedjelju, 13. siječnja, organizira promociju knjige »Život i rad Paje Kujundžića« dr. Matije Evetovića. Prije promocije bit će prikazana sveta misa u crkvi sv. Jurja u Subotici, s početkom u 10 sati. Predstavljanje knjige zakazano je u 11 sati, u župnoj vjeronaučnoj dvorani (Trg Paje Kujundžića 2). 
O knjizi će govoriti mr. Krešimir Bušić iz Instituta »Ivo Pilar« – centar Vukovar, o životu i radu Paje Kujundžića tajnik Pučke kasine 1878. Ljudevit Vujković Lamić, a o temi »Školsko obrazovanje na hrvatskom jeziku danas« Ivan Stipić, ravnatelj OŠ »Ivan Milutinović«. Nakon izlaganja, uslijedit će razgovor i diskusija.
 
Predstavljanje »Rječnika govora 
bačkih Hrvata« u  Somboru
 
U organizaciji HKUD »Vladimir Nazor« 31. siječnja u Hrvatskom domu u Somboru bit će predstavljen »Rječnik govora bačkih Hrvata« dr. Ante Sekulića iz Zagreba. O djelu će govoriti – dr. Andrija Kopilović, mr. Andrija Anišić, dr. Slaven Bačić i sam autor. U okviru književne večeri bit će prikazan film o životu i radu dr. Ante Sekulića, autora Rajka Ljubiča.
 
»Berač kamena« u borbi za nagradu
 
Dokumentarni film »Berač kamena« redatelja Branka Ištvančića, nastao u proizvodnji Dokumentarnog programa HRT-a 2005., uvršten je u konkurenciju i selekciju za nagrade međunarodnog filmskog festivala u Almeriji u Španjolskoj, piše HRT.
Ovogodišnji, četvrti po redu, Međunarodni filmski festival »Mediterranean Environmental Award« (Mediteranska nagrada za zaštitu okoliša) održat će se od 15. do 18. siječnja. Festival je osnovan na inicijativu 21 države EU-a pridržavajući se načela Konvencije iz Barcelone kojom se nagrađuju najbolji audiovizualni i fotografski doprinosi u cilju promocije zaštite okoliša i potpore razvoju Mediterana.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika