Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ujedinjeni u molitvi, prema ujedinjenoj Europi

Nakon prošlogodišnjeg susreta u Zagrebu, postaja Hodočašća povjerenja na Zemlji ove je godine bila Ženeva. Iako je brat Roger, utemeljitelj Ekumenske zajednice iz Taizèa koja ove susrete organizira, rodom iz Ženevskog kantona, ovo je bio prvi susret organiziran u ovom švicarskom gradu. Na ovogodišnjem 30. susretu mladih iz Europe, ali i iz ostalih dijelova svijeta, održanom od 28. prosinca do 1. siječnja, sudjelovalo je oko 40.000 mladih iz pedesetak zemalja. Iz Srbije je bilo nazočno oko 1400 hodočasnika, među kojima i oko 300 mladih iz Subotice i okolice, koje je vodila s. Eleonora Merković.
Hodočasnici iz Subotice svoj su put započeli 26. prosinca. 2007. nakon blagoslova patera Marijana Kovačevića u franjevačkom samostanu. Na putu do odredišta posjetili su Padovu i Milano, te Lozanu. Po pristizanju u Ženevu, raspoređeni su u neke od 146 župa oko Ženevskog jezera (Lac Léman). Sudionici susreta bili su smješteni u obiteljima, što je razbilo neke predrasude o Švicarcima kao veoma hladnim i uzdržanim ljudima. Naime, i u njihovim domovima osjetila se toplina i otvorenost srca.
PROGRAM SUSRETA: Poz-dravljajući pridošle mlade na prvoj zajedničkoj molitvi 28. prosinca prior Zajednice Taizè, brat Alois Loeser, nasljednik brata Rogera, poručio je: »Iz Ženeve je brat Roger krenuo tražiti mjesto na kojem bi osnovao našu zajednicu i za nas braću dolazak ovdje znači oživljavanje onoga što je u središtu našeg poslanja: pomirenje među kršćanima kako bismo bili kvasac mira u čovječanstvu«.
Po već redovitom programu susreta, svako je jutro započinjalo zajedničkom molitvom u župama, nakon kojih se održavao rad po manjim skupinama. Na župnim susretima temelj razmatranja bilo je »Pismo iz Cochabambe« brata Aloisa. Pismo je napisano u Boliviji tijekom latinoameričkog susreta u organizaciji Zajednice iz Taizèa koji je održan prošle godine. Prevedeno je na 26 jezika. 
Središnji dio susreta odvijao se na velesajmu (Palexpo), gdje su se održavale zajedničke dnevne i večernje molitve, kao i podjela obroka. Tamo su zajedno bili okup-ljeni i ujedinjeni u molitvi, pjesmi i šutnji - katolički, protestantski i pravoslavni kršćani. To je, kako se moglo čuti, bilo svjedočanstvo da je ipak mogućno biti suvremen mlad čovjek i vjernik.
RADIONICE: U poslijepodnevnim satima sudionicima su bile ponuđene radionice s različitim temama: od biblijskih razmatranja, prezentacija o humanitarnoj pomoći, razmatranja s istraživačima iz CERNA (Europskog centra za nuklearna istraživanja), do predstavljanja švicarskog folklora. Nije nedostajala niti mogućnost razgledavanja gradskih znamenitosti, i to uz stručno vodstvo.
Regionalni susret za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju održan je u nazočnosti brata Richarda, jednog od taizeiske braće koji redovito posjećuje i našu zemlju. Tu se predstavio zbor Stefan Dečanski iz Novog Sada, koji svake godine nanovo oduševljava domaćine svojom izvedbom duhovnih pjesama.
MOLITVENO BDIJENJE: Jedinstvenim dočekom Nove godine kroz molitveno bdijenje za mir u župnim crkvama i Festivalom naroda na poseban način su oživjele župe oko Ženevskog jezera. Posljednjeg dana susreta, a prvog dana 2008. godine, u župama su održana euharistijska slavlja, na kojima su uz hodočasnike sudjelovale i njihove obitelji-domaćini. Evanđelje i molitve vjernika pročitane su na svim jezicima, a misno slavlje su obogatile taizeovske pjesme. U povratku skupina hodočasnika iz Subotice imala je priliku uživati u čarima Züricha, te glavnog grada Češke, Praga.
Kako je istaknuto prigodom susreta, temelji ujedinjene Europe su postavljeni, granice se otvaraju i stvara se jedinstvo u različitosti. Zajedništvo među ljudima, kao i s Bogom, dobar je put prema stvaranju novog lica svijeta, što ga ovi taizeiski susreti i omogućuju. Ljubav, pomirenje, povjerenje, zajedništvo, radost – jesu ono što ostaje utisnuto u srca sudionika ovih susreta, kao skroman doprinos konkretnoj izgradnji Europe.
Inače, u povodu ovogodišnjeg susreta objavljena su još dva teksta brata Aloisa – »Poziv na pomirenje kršćana« i »Pismo onome tko bi želio slijediti Krista«. Pismo sudionicima susreta uputili su i papa Benedikt XVI., carigradski patrijarh Bartolomej I., canterburyski nadbiskup dr. Rowan Williams, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barosso, kao i predstavnici švicarskih crkava. 
  g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika