Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dajmo glas za bolje sutra

U subotu, 28. prosinca, održan je veličanstven skup članova i simpatizera DSHV-a u restoranu tržnog centra KTC-a u Apatinu. Više od 400 uzvanika iz: Subotice, Male Bosne, Sombora, Sonte, Apatina, Bačkog Monoštora, Bača, Vajske, Vrbasa, Savinog Sela i više obližnjih mjesta, te pedesetak sudionika kulturno-zabavnog dijela programa, bilo je nazočno božićnom koktelu, kojega je organizirao Mjesni odbor DSHV-a Sonta. Gosti su bili: predsjednik stranke i zastupnik u Skupštini Srbije Petar Kuntić, dopredsjednici stranke Dujo Runje i Mata Matarić, pokrajinski tajnik za gospodarstvo Siniša Lazić, predsjednik OO DS-a Apatin Branko Sudžuković, sonćanski župnik vlč. Dominik Ralbovski, te predsjednici hrvatskih institucija kulture s ovih prostora prof. Zvonko Tadijan, Šima Raič i Pavle Pejčić.
VIDLJIVI POMACI: Goste je u ime domaćina pozdravio predsjednik MO Stipan Silađev. Između ostaloga osvrnuo se na naviku Hrvata na ovim prostorima da im uvijek drugi kroji budućnost, te na mnoge propuštene prilike da se na lokalnim izborima pitanje zastup-nika riješi povoljnije po hrvatski puk. Napomenuo je i kako ima pomaka na polju kulture, obrazovanja i informiranja, te o službenoj uporabi hrvatskog jezika u Sonti. »Imamo još puno problema, poput nezaposlenosti mladih ljudi, niskog nataliteta, velikog odliva kadrova. Živimo u provinciji, ali imamo svoje duboke korijene, imamo bogatu kulturološku tradiciju, imamo svoju posebnost. Jedini je problem što svijet krupnim koracima grabi naprijed, a mi sve više zaostajemo. Zbog toga želimo ići pod ruku s onima koji će nas najprije odvesti u Europu, a to su DSHV i DS – Boris Tadić. Zbog toga vas i pozivam da na buduće izbore neizostavno izađete i glasujete za našega kandidata – Borisa Tadića!« – završio je svoje obraćanje nazočnima Stipan Silađev. Poslije obraćanja Silađeva skupu su se predstavili članovi pjevačkog zbora KPZH »Šokadija« iz Sonte s nekoliko autorskih pjesama svoje solistice Božane Vidaković, a tijekom večeri nekoliko božićnih pjesama otpjevali su članovi zbora HKUPD »Dukat« iz Vajske. 
OBRAĆANJA: Skupu se obratio i dopredsjednik stranke i zastupnik u pokrajinskoj skupštini Dujo Runje, kojega, sudeći po pljesku i burnom odobravanju, publika jednostavno voli slušati. Govorio je o potrebi ulaska Srbije u veliku europsku obitelj, o položaju nacionalnih manjina u europskoj Srbiji, te o prvom koraku prema tome – predsjedničkim izborima u siječnju. »Ulaznicu za Europu trebamo platiti, bilo danas, bilo sutra, samo moramo biti svjesni da cijena nije ista. Ovi izbori su i dan koji znači četiri puta po 365 dana, ali su i dan koji će značiti puno više od toga, jesu dan, od kojega će zavisiti sudbina i nas i naših pokoljenja. Dosta toga smo proćerdali, radi naše mladeži više nemamo pravo na pogreške. Pokažimo svima da smo stasali i izliječili se od dječjih bolesti... Dosta nam je mitova i mita, želimo graditi sretniju budućnost zajedno s drugim narodima i s demokratskom strankom.« – završio je govor Dujo Runje. 
Riječima prožetim optimizmom nazočnima su se obratili i Mata Matarić, Siniša Lazić i Branko Sudžuković, a na koncu, uz buran pljesak, obratio im se i predsjednik stranke i zastupnik u republičkom parlamentu Petar Kuntić. Uz blagdanske čestitke, svima nazočnima je prezentirao interese ne samo stranke, nego i hrvatske nacionalne zajednice u, po njemu, izuzetno uspješnoj suradnji s DS-om. Izrazio je i veliko zadovoljstvo postignutim uspjesima tijekom 2007. godine, te nadu u nastavak nizanja uspjeha ukoliko demokratska opcija odnese pobjedu na budućim izborima. Na koncu, poželio je svima obilje mira i blagoslova u božićnim blagdanima, koji nas uvijek podsjećaju na ljepotu zajedništva koju trebamo njegovati, na uzvišenost praštanja i na onaj mali, a svima toliko potreban, korak naprijed. Uz opsežno obraz-loženje pozvao je sve nazočne na masovni izlazak na izbore na svim razinama i davanje glasa listi DS – Boris Tadić. Službeni dio skupa završen je šokačkim kolom, kojega su započeli folklorci »Šokadije«, a svakim novim taktom, kolo su dopunjavali »civili«, što je na koncu nagrađeno najburnijim pljeskom. 
»Ovaj skup Hrvata u Apatinu ugodno je iznenadio, kako odazivom ljudi, tako i dobrom organizacijom. Pokazalo se da oni, koji su se pribojavali za osobnu sigurnost, također nisu bili u pravu. Za mene je najveća dobit s ovog skupa spoznaja jednog jedinstva Hrvata u Sonti, barem jednog većeg dijela. Pokazalo se da kultura i umjetnost mogu i moraju ići zajedno uz politiku. Običan čovjek, konzument, ne može se podijeliti na segmente.« – rekao je za Hrvatsku riječ Stipan Silađev. 
ISKORISTITI ŠANSU: »Ovaj skup ulijeva mi veliki optimizam glede budućih izbora. Puno smo organiziraniji i brojniji, ne samo članstvom, nego i simpatizerima, nego prije prošlih izbora. U ovoj državi živimo, plaćamo poreze, gradimo je već pet stoljeća, pa mislim da s pravom od nje možemo očekivati da nam omogući ostvarenje svih manjinskih prava, a prema europskim konvencijama. Prirodno je da očekujemo i svu moguću potporu od matične države, a mi ćemo sa svoje strane, kao snažna i dobro organizirana manjina, nastojati pridonijeti uspješnoj suradnji ovih dviju država u sferi gospodarstva, kulture i ostalih segmenata s dodirnim točkama. Glede današnjega koktela, najviše me raduje ova mladost, jer tko ima mladost, ima i budućnost.« – kaže za naš list Mata Matarić. »Poslije ovakvoga skupa u Apatinu mogu poručiti Hrvatima u Podunavlju, poglavito u Sonti, da se drže za ruke, da ne sumnjaju u svoje snage.  Večerašnji skup je dokazao da Hrvata u Podunavlju ima, da skupa predstavljaju određenu političku snagu. Jako je važno da na lokalnim izborima u svibnju Hrvati s ovoga područja prepoznaju i u punoj mjeri iskoriste svoju šansu, a gledajući ovaj skup, uvjeren sam da hoće.« – rekao je za Hrvatsku riječ Petar Kuntić.                     g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika