Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O~ekivalo se mnogo, dobilo malo

MOSTAR – Nova 2008. godina svečano je dočekana širom BiH. Doček je organiziran na otvorenom u svim većim gradovima, gdje se okupio veliki broj građana. Godina 2008. je dočekana uglavnom mirno, bez većih incidenata, a svi građani, pa i političari, zaželjeli su da ovo bude godina većeg napretka i uspjeha, osobito jer su godinu iza nas obilježile političke krize i pad životnog standarda. 
Protekla godina je u BiH uglavnom »protraćena« u političkim previranjima, čiji rezultat su građani osjetili na svojim džepovima. Bosanci i Hercegovci, kao i političari, ocijenili su da je događaj godine bilo parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. 
POLITIČKA PREVIRANJA: Međutim, istina je da je godinu obilježila duboka politička kriza. Početak godine obilježio je formiranje vlasti na svim razinama i sklapanje umjetnih koalicija među najljućim protivnicima. Fotelje se u nekim dijelovima zemlje nisu mogle podijeliti sve do jeseni, a na državnoj razini malo nakon toga »pala« je Vlada. 
Stvari su se zakomplicirale do te mjere, da su strani mediji počeli pisati o mogućnosti novih sukoba na Balkanu i povezivati sudbinu BiH s Kosovom, no, povjerenik za proširenje EU Olli Rehn iznenada je donio Sporazum i konstatirao da smo ispunili uvjete za parafiranje. Da nije bilo ove slamke spasa, 2007. zasigurno bi bila godina nazatka za BiH. 
Unatoč toj »slamci spasa«, stvari bitne za život običnog čovjeka ostale su na marginama zanimanja političara. Nezaposlenost, niske plaće i mirovine te još mnogobrojni problemi ostali su da se rješavaju u ovoj godini. Tako su građani u 2008. ušli s floskulom da su im vrata Europe odškrinuta, ali jednako siromašni, nezaposleni i nižeg životnog standarda. I većina je političara proteklu godinu ocijenila ne toliko uspješnom, unatoč parafiranju Sporazuma s EU.
NIJE UČINJENO DOVOLJNO: Predsjedaj-ući Predsjedništva BiH Željko Komšić u novogodišnjoj čestitci je naglasio da se u 2007. godini dogodilo mnogo toga očekivanog i poželjnog s čime možemo biti zadovoljni, ali da smo bili svjedoci i događaja koje bismo najradije zaboravili. 
»Protekla godina ni izdaleka nije bila onak-va kakvu bih nekome poželio. Istina je, ima pozitivnih pomaka, ali u cjelini gledano, nije učinjeno dovoljno«, kazao je Komšić.
»Bili smo svjedoci velikog broja političkih kriza i napetosti, ali i propuštenih šansi da se uradi više i bolje«, kazao je Komšić dodajući da se malo toga uradilo na rješavanju problema nezaposlenosti, socijalne sigurnosti i alarmantno rastućeg siromaštva građana. 
Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto istaknula je da se država oprostila s godinom u kojoj su svi očekivali mnogo, a ostvarili onoliko koliko je objektivno bilo moguće. 
»Procesi izgradnje i jačanja pravne države te daljnji razvitak gospodarstva bilježe pozitivne pomake. Vjerojatno se moglo postići i više«, kazala je prva dama Federacije. Napomenula je da izazovi i zadaće koje donosi 2008. godina svima stavljaju obvezu u opredijeljenosti za izgradnju demokratske, moderne, europski orijentirane BiH.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika