Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prekinuta privatizacija medija s programima nacionalnih manjina

Odlukom Vlade Republike Srbije
Prekinuta privatizacija medija s programima nacionalnih manjina
 
Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 27. prosinca donijela zaključak kojim se prekida postupak privatizacije radio i televizijskih stanica i drugih elektronskih medija, koji emitiraju programe na jeziku nacionalnih manjina.
Time je prihvaćena Informacija o potrebi prekida postupka privatizacije ovih medija, koju je Izvršno vijeće Autonomne pokrajine Vojvodine 19. rujna 2007. dostavilo Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. U Informaciji se od Vlade Republike Srbije zahtijevalo da obustavi postupak privatizacije JP »Radio Srbobran«, Srbobran, JP »Novi Bečej«, Novi Bečej, JP »BC Info«, Bela Crkva, JP »Radio-televizija Inđija«, Inđija, JP Regionalna radio-televizijska stanica »Radio-televizija«, Pančevo, JP »Informativni centar Kikinda«, Kikinda, JP »Radio Subotica«, Subotica i JP »Radio Stara Pazova«, Stara Pazova – do donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radiodifuziji. 
»Naime, naprijed navedeni elektronski mediji emitiraju programe na jezicima nacionalnih manjina koji su nekomercijalnog karaktera, te se osnovano očekuje da će po izvršenoj privatizaciji ovih medija biti obustavljeno emitiranje na programima nacionalnih manjina. Emitiranje navedenih programa je od izuzetnog značaja u spomenutim, ali i u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srbiji i već desetljećima predstavlja dostignutu razinu u ostvarivanju Ustavom i zakonom utvrđenih prava nacionalnih manjina. Donošenje predloženog Zaključka od naročitog je značaja za sredine u kojima nisu ispunjeni zakonom propisani uvjeti za uvođenje službene uporabe jezika nacionalnih manjina«, navedeno je u Informaciji o potrebi prekida postupka privatizacije, koja je upućena jedinicama lokalne samouprave i autonomnim pokrajinama.
J. K.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika