Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zapo~injanje programa suradnje

U Beogradu je 21. prosinca 2007. održano Prvo zasjedanje hrvatsko-srpskog Mješovitog povjerenstva za znanost i tehnologiju. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je dr. sc. Radovan Fuchs, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, a srpsko dr. Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju u Ministarstvu znanosti Republike Srbije. 
  Polazeći od potrebe da se podrži znanstvena i tehnološka suradnja na temelju uzajamnog interesa, uz poštovanje nacionalnih prioriteta na području razvoja znanosti i tehnologije obiju zemalja, usuglašen je i potpisan Zapisnik prvog Mješovitog povjerenstva između Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti Republike Srbije. Ovim dokumentom je konkretizirana suradnja u području znanosti i tehnologije, koja se temelji na potpisanom Memorandumu o započinjanju programa znanstveno-tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, kojeg su potpisali ministar znanosti obrazovanja i športa Republike Hrvatske prof. dr. sc. Dragan Primorac i ministar znanosti i zaštite životnog okoliša Republike Srbije dr. Aleksandar Popović u Zagrebu, 23. studenog 2005. godine. 
  Suradnja u okviru ovog provedbenog programa odvijat će se putem zajedničkih znanstveno–istraživačkih projekata, koji uključuju razmjenu znanstvenika, stručnjaka i istraživača te kroz razmjenu znanstvenih i tehnoloških informacija i dokumentacije. Obje strane dogovorile su sljedeća prioritetna područja: biomedicina, zaštita okoliša i racionalno korištenje prirodnih resursa, agro i biotehnologija, izgradnja informacijskog društva, progresivne tehnologije i novi materijali, obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost, društvene znanosti i humanističke znanosti. Raspis prvog javnog poziva za prijavljivanje projekata očekuje se u prvoj polovici siječnja 2008. godine, a provedba prvog ciklusa odobrenih projekata u rujnu 2008. godine.
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika