Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ni­je zna­tiželja je­di­ni uzrok

GOLUBINCI – U organizaciji Vijeća mladih pri Vikarijatu srijemskom 26. svibnja s početkom u 20 sati u župnoj dvorani u Golubincima održana je tribina za mlade na temu: »Prevencija ovisnosti o drogama«. Pred tridesetak okupljenih slušatelja predavač vlč. Željko Tovilo, župnik iz Hrtkovaca, iznio je osobno iskustvo iz rada s liječenim ovisnicima u komuni Paučje kod Đakova.
    Na početku je predavač istaknuo, kako je pogrešna podjela droga na teške i lake, jer svaka droga loše utječe na ljudski organizam i obično vodi u dublju ovisnost. Potkrijepio je to primjerom iz osobnog razgovora s ovisnicima, koji su na pitanje, koja im je droga bila najteža, odgovarali: »Marihuana ili hašiš.« Premda se one smatraju lakim drogama, najdostupnije su i od njih obično ovisnost počinje. Vlč. Tovilo je također istaknuo, kako znatiželja nije jedini uzrok kasnije ovisnosti, kako je to rašireno mišljenje, jer nakon pokušaja iz znatiželje može se prestati. Glavni uzrok ovisnosti uglavnom leži u neriješenim osobnim problemima, s kojima se korisnik opojnih droga ne zna ili ne želi suočiti na ispravan način. To može biti nerazumijevanje roditelja, neuspjeh u ljubavi ili studiju, osobna neprilagođenost itd. Da bi se započelo uspješno liječenje ovisnika, potrebno je da se sam ovisnik odluči na to slobodnom voljom, u protivnom redovito dolazi do recidiva. Koji puta je roditeljska ljubav najveća zapreka uspješnom liječenju, jer roditelji teško priznaju da im je dijete ovisnik.
    Uz odgovore na pitanja prisutnih, predavač je završio prijedlogom za susret mladih s nekim od izliječenih ovisnika, koji bi im osobnim svjedočanstvom mogao približiti posljedice uzimanja narkotika, ili organiziranu posjetu komuni u Paučju.     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika