Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osuda antimanjinskih incidenata

Predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je u Budimpešti da se autonomija u Vojvodini mora ojačati i da to treba biti »realna autonomija«.
    Treba, međutim, razdvojiti pitanja autonomije i decentralizacije, rekao je predsjednik Skupštine Srbije u Budimpeštui nakon sastanka sa predsjednikom odbora za vanjskopolitičke poslove mađarskog parlamenta Žsoltom Németom.
    Marković je također rekao da treba odlučno reagirati na sve moguće probleme koji se sada javljaju u vezi nacionalnih manjina u Vojvodini.
    Prošloga je petka, po povratku iz Budimpešte, Predrag Marković bio gost na sjednici subotičke Skupštine općine na kojoj je okupljene vijećnike, zastupnike i predsjednike nacionalnih vijeća upoznao s rezultatima sastanaka u Mađarskoj.
    Marković je ukazao na probleme koje Srbija trenutačno ima u suradnji s Mađarskom. Među ostalim spomenuo je potrebu ratifikacije važnih zastarjelih međudržavnih sporazuma, koji se među ostalim tiču slobodne razmjene ljudi i robe.
    Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je gosta upozorio da je prevelik cenzus za ulazak nacionalnih manjina u republički parlament anuliran donošenjem zakona o pozitivnoj diskriminaciji. S tim u vezi, po njegovim riječima, postoje nejasnoće poput pitanja treba li politička stranka iz manjinske nacionalne zajednice prikupiti 10.000 potpisa ovjerenih na sudu da bi prijavila listu, i koji će kriteriji biti za sastavljanje popisa glasača na posebnoj listi.
    Kuntić je istom prigodom zatražio od Markovića prijem izaslanstva DSHV-a kako bi se razgovaralo o mnogim još nepreciziranim pitanjima vezanim za ulazak manjinskih zastupnika u republičku skupštinu.
    Predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković posjet Subotici završio je otvorenjem seminara na temu »Službena uporaba mađarskog jezika u organima uprave i pravosuđu«, koji do 30. svibnja traje na Paliću.                     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika